Stiftelsemakten - post mortem

En av Yle Nyheters större satsningar den här våren har varit något som vi kallar för Stiftelsemakten. Nätverkskartan i fråga visar hur kopplingarna ser ut mellan alla personer som sitter på två eller flera uppdrag inom de finlandssvenska stiftelserna och stora fonderna.

Totalt finns det kring 400 svenskspråkiga stiftelser i Finland och utöver det dessutom några stora aktörer som tar sig andra juridiska former (Litteratursällskapet och Konstsamfundet är till exempel båda föreningar). För att få en mera heltäckande bild valde vi därför att plocka med de svenskspråkiga fonder som är medlemmar av Delegationen för stiftelser och fonder.

För stiftelsernas del är ansvarspersonerna offentliga uppgifter. De finns alla listade i Stiftelseregistret som upprätthålls av Patent- och registerstyrelsen och stiftelserna är åläggda att uppdatera sina uppgifter varje gång någon person byts ut. Vill man göra sökningar i Stiftelseregistret från sin egen dator kostar det några euro per sökning, men på Patent- och registerstyrelsen får man göra gratissökningar.

Fondernas ansvarspersoner har sammanställts från deras webbplatser.

Excel + Gephi

Vi har använt Excel för att sammanställa ansvarspersonerna enligt stiftelse eller fond och sedan kolla vilka personer som förekommer två eller flera gånger. För själva nätverksanalysen krävs ändå andra verktyg. Ett av de mest använda är programmen är Gephi. Mjukvaran har bland annat kopplingar till den franska universitetsvärlden och är dessutom öppen källkod. För att få Excel-datan rätt formaterad för Gephi användes därtill Table 2 Net.

Att komma igång med Gephi kan dock ta sin tid. Programmet är mångsidigt och har en del egenheter. För den typens nätverksanalys som vi är intresserade är Gephi ändå guld värt.

I vårt nätverk är de olika mindre grupperna speciellt intressanta och därför gjorde vi också en klusteranalys med hjälp av funktionen "Modularity". För att göra det enklare att se de personer och stiftelser med mest kopplingar styrs också storleken på noderna av antalet kopplingar.

Placeringen av noderna på kartan är optimerad med hjälp av Gephis inbyggda verktyg, men här krävdes också en del finjustering för hand.

Publicering på webben

För att publicera kartan använde vi Gexf-js, ett javascriptverktyg som även det är fri källkod. Här krävdes ändå en del justeringar, bland annat för att vertyget inte är färdigt översatt till svenska. Gexf-js stöder heller inte Internet Explorer 8 eller tidigare; nödlösningen här var att publicera en pdf-version av nätverkskartan som är skapad i Gephi.

På det stora hela är jag rätt nöjd med satsningen. Vi kunde peka på att en liten klick kontrollerar stora delar av stiftelsevärlden och dessutom göra lite kvantitativa analyser på materialet. Tack vare satsningen kunde vi också göra en mängd nyheter om stiftelsevärlden i våra tre medier; tv, radio och webb. Ett stort plus är också att vi har fått in flera tips att gå vidare med.

Finns det saker som hade kunnat göras annorlunda? Definitivt, men så är det väl nog med mycket av den journalistik som görs. Tack varje Stiftelsemakten har vi på Yle Nyheter ändå kunnat belysa en viktig maktfaktor i vårt samhälle och samtidigt också utvecklat vår egen kompetens. Kul när man lyckas med två sådana saker samtidigt.

Se kartan över Stiftelsemakten

28.06.2013 kl. 12:11

Mordhot

Mordhot riktades i går mot två journalister med anledning av det svenska språket. Har också skett tidigare i vintras. Ser alltså mer och mer ut som en målmedveten kampanj för att begränsa debattklimatet. Liknande åtryckningar har också tidigare riktats mot forskare (Yle Nyheter 24.5.2013: Hat mot forskare hotar debatten). Mordhot är aldrig okej. Nu krävs åtgärder för att spåra upp de skyldiga.

Så här i januari:
28.05.2013 kl. 09:36

Besök från brandkåren

Vi hade just två brandbilar och en polispatrull på besök. Någon granne hade sett vår etanolbrasa från ett fönster och ringt in ett alarm. Utryckningspersonalen ville nog gärna komma upp och kolla och när de såg att det inte fanns någon brand vände de om och önskade en trevlig kväll. Perus fredag kväll i förorten.

 

Bild: Tilannehuone.

Så här skriver brandkåren; "Biotakan loimuamista luultiin erheellisesti tulipaloksi Lokkalantiellä. Ei tulipaloa."

19.04.2013 kl. 23:24

Studier

I dag lämnades så ansökan om kandidatbetyg in. Efter tio år av studier (stora delar av tiden parallellt med jobb) ser jag nu ut att bli politices kandidat.

Datanörd som jag är såg jag ett stort behov att titta närmare på den data som Weboodi har samlat på sig om mina studieframgångar. Blev två diagram; ett om studiepoängens takt och en annan om hur mitt medeltal i kursvitsorden har utvecklats.

Klart och tydligt syns den nästan tvååriga paus som jag hade från studierna 2008-2009, men också två större spurtar.

I grafen över medelvitsordets utveckling ser man hur en svagare kurs genast i början drar ner på medeltalet och också hur intresset sjunker för de kurser som sparades till sist.

Med facit i hand hade allt det här gått att få klart i betydligt snabbare takt. De upplevelser som jag har haft längs med studietiden har ändå varit guld värda. Personligen tror jag inte på att bli klar kandidat på tre år utan någon som helst arbetserfarenhet. Å andra sidan behöver man kanske ändå inte ta tio år på sig...

19.04.2013 kl. 19:35

Partiledarnas webbaktivitet

Blev lite nyfiken på hurpass aktivt partiledarna i Finland uppdaterar sina hemsidor. Resultatet är minst sagt varierande.

Jyrki Katainen (Saml.)

 • Senaste blogginlägg 14.2.2013
 • Fyra blogginlägg under 2013

Carl Haglund (SFP)

 • Hel del kommunalvalsinformation
 • Besökarna önskas fridfull jul
 • Senaste blogginlägg 26.9.2012

Jutta Urpilainen (SDP)

 • Två olika sidor för de olika rollerna som SDP:s ordförande och riksdagsledamot
 • Tackar för stödet under kommunalvalet på ingångssidan
 • Senaste blogginlägg 5.4.2013
 • Fem blogginlägg under 2013

Ville Niinistö (Gröna)

 • Senaste blogginlägg 13.12.2012
 • Ingångssidan meddelar att twitterflödet inte går att nå
 • Kalendern på sidan innehåller inte ett endaste evenemang
Paavo Arhinmäki (Vf)
 • Inga händelser i kalendern
 • Listar klipp från Yle Arenan som alla har kommit in i april
 • Senaste blogginlägg 4.4.2013
 • Elva blogginlägg under 2013

Päivi Räsänen (Kd)

 • Inga händelser i kalendern
 • Karta som visar var hon befinner sig
 • Senaste blogginlägg 18.4.2013
 • 18 blogginlägg under 2013
Juha Sipilä (Centern)
 • Började twittra igen 8.4.2013. Par års paus innan.
 • Senaste blogginlägg 9.4.2013
 • Sju blogginlägg under 2013

Timo Soini (Sannfinländarna)

 • Senaste blogginlägg 18.4.2013
 • 39 blogginlägg under 2013
18.04.2013 kl. 21:10

Spridning

Min datajournalistiska översikt Stora skillnader mellan pensionerna för män och kvinnor fick helt bra genomslag. På Yle gick den ut på svenska, finska och engelska. Dessutom plockades artikeln upp av åtminstone Hbl, Talouselämä, Länsiväylä, Iltasanomat, Aamulehti och Kaleva. Helt bra saldo, även om en del av fokusen hamnade på de höga pensionerna i Grankulla istället för könsskillnaderna. Inte varje dag som Svenska Yle citeras så här friskt.

För övrigt borde Verkkokauppa.com nästan betala någon sorts provision åt mig. Tweetade deras pressmeddelande om att de nu inför produktrecensioner. Påföljden? Elva retweets.

02.04.2013 kl. 17:22

Det där med grafik

För några dagar sedan publicerade Hbl grafik över var det byggs kärnkraft. Situationen i olika länder illustrerades med kvadrater där sidans längd bestämdes av antalet kärnkraftverk. Ett land med två kärnkraftverk under arbete representerades till exempel av en kvadrat där sidorna var dubbelt längre än på kvadraten som representerar länder där ett kärnkraftverk byggs. Ytan blev därmed fyra gånger större.

I och med att det här är lite missvisande bestämde jag mig för att göra en egen, matematiskt korrekt version. Hbl:s version är till vänster, min version till höger.

Till saken hör att en läsare varit i kontakt med Hbl gällande det här och fått svaret "Meningen var inte att vara matematiskt exakt." Detta via andrahandskällor på FB. Om så är fallet är det ju nog lite svagt.
28.03.2013 kl. 22:37

Embargo

Tidigare i dag droppade det in ett pressmeddelande i min personliga jobbmejl från en större organisation. Inget konstigt med det, men själva innehållet var embargerat till nästa dag. Någon informatör har alltså skickat ut information, med förhoppningen att ingen av de 100+ journalister på e-postlistan kommer att spräcka embargot. Med stor sannolikhet kommer det också att gå på det sättet. Vill man dra till kan man säga att journalisterna har gett bort beslutanderätten.

Självfallet är jag villig att respektera embargon i de fall när jag själv har bett ut uppgifter. Då organisationer hör av sig till nyhetsdeskarnas allmänna e-postadresser är jag också mera villig att acceptera embargon; i och med att det handlar om hela bolagets trovärdighet. Om embargerad information skickas ut vitt och brett till enskilda journalister handlar det ändå om ett maktutövande som jag inte känner mig helt bekväm med. Vad göra i sådana situationer?

19.03.2013 kl. 00:12

#kakkagate

En av de riktigt stora samtalsämnena de senaste dagarna har varit Ylioppilaslehtis reportage om hur chefredaktören och en annan redaktör skiter ner sig i bussen mellan Helsingfors och Åbo. Att artikeln nu har delats 10 000 gånger på Facebook och fått närmare 300 kommentarer innebär med stor sannolikhet att den är Ylioppilaslehtis mest lästa genom tiderna. Hittills har tidningen ändå vägrat att ge mera detaljer om händelseförloppet.

Min tippning är att tjejerna i fråga inte har skitit ner sig. De har hittat en återstående tabu i detta tidevarv där det mesta börjar vara tillåtet. Texten i sig är inte det intressanta utan efterspelet. Med en rätt medioker text har redaktörerna lyckats skapa en otrolig kalabalik. Kakkagate har blivit till en kaffebordsdiskussion, bussbolaget meddelar att de försöker hitta den utsatta bussen och Opinionsnämnden ordförande Risto Uimonen har tagit ställning emot artikeln. Som grädde på moset har studentkåren också gått i fällan. Styrelseordföranden meddelade att han ska ta sig ett snack med chefredaktör och har på så sätt visat att han inte förstår förhållandet mellan tidning och utgivarorganisation. Hipp hurra för 100-åriga Ylkkäri!

05.02.2013 kl. 17:30

Grupper på gång

Mycket intressant på gång för tillfället när det gäller grupper. Ett medborgarinitiativ för att förnya upphovsrättslagstiftningen har på några dagar samlat närmare 12000 underskrifter, Föreningen AXA håller som bäst på att samla in pengar för att rädda en kvartersbiograf och Jaan Siitonen samlar in pengar för att skapa bättre språkkurser i svenska för finskspråkiga.

Personligen stöder jag alla dessa initiativ. Kul också att de uppstartföretag och andra organisationer här i Finland som stöder den utvecklingen. Aktörer som Avoin MinisteriöHolvi och Mesenaatti är en stark bidragande orsak till den den trend som nu pågår. Mera sånt!  
28.01.2013 kl. 20:51

Kasta sten i glashus

Alla gör vi slagfel, men lite lustigt blir det när man lyckas få in dem i ingressen på en text som handlar om språkriktighet;

 

26.01.2013 kl. 16:33

Offentliga dokument

Mycket av de papper som olika byråkrater producerar är offentliga handlingar och får därmed krävas ut. Alla gånger behöver det ändå inte vara speciellt enkelt. En högt uppsatt tjänsteman kan till exempel meddela att det skulle "vara bättre" att vända sig till någon annan myndighet. Detta på grund av pågående flytt, en längre sjukskrivning på byrån och att flera andra också vill ha ut handlingar.

Jag fick ändå kontaktuppgifterna till den person som ansvarar för handlingarna, så förhoppningen är att saker nu börjar röra på sig. Stora frågan nu är om pappren kommer inom fyra veckor...
23.01.2013 kl. 07:00

Ibland exploderar ett inslag

Under förra veckan jobbade jag med att reda ut hur vanligt det är att utnyttja hushållsavdraget i olika kommuner och i dag kom sedan resultatet. Min artikel Hushållsavdraget går till rika kommuner fick en hel massa läsare och kommentarer och utöver det kördes nyheten friskt ut i Yles olika sändningskanaler. På svenska gick den i Min Morgons nyhetssändning, i Radio Vegas morgonnyheter och i längre version i Aktuellt 17 och på text-tv. Uppslaget gav också fyra regionala inslag. 

Yle Uutiset nappade därtill på nyheten med påföljden att finsk översättning av artikeln låg överst på sidan så gott som hela morgonen och förmiddagen. Dessutom som telegram i Radiouutiset:s och TV-uutiset:s morgonsändningar, på finska text-tv och ännu i Suora Linja. Helt bra för mitt första större datajournalistiska projekt.
14.01.2013 kl. 16:50

Journalistisk kodnisse

På måndag blir det nya utmaningar, men inom samma bolag. Tar en paus från min ordinarie tjänst som radioreporter för att istället vikariera som databasjournalist. Det innebär i praktiken att jag kommer att ta fram journalistiskt material som bygger på stora datamängder. Lite mjukstart har det ändå blivit den här veckan, vid sidan om den ordinarie nyhetsprodukten. Tog fram tabellerna för Yle Huvudstadsregionens artikel Så mycket kostade en röst för de invalda och i dag assisterade jag med artikeln Hur stor lönesänkning kan du gå med på?.

Datajournalistiken hör till de verkligt heta trenderna inom journalistiken just nu och det ska därför bli kul att ge sig in i den nischen. Uppskattar också att åter få syssla med webbutveckling, speciellt i kombination med det journalistiska.
04.01.2013 kl. 19:19

Skydda ditt Twitter-konto

Fördelen med att vara aktiv på Twitter är att man får en ganska bra bild av hur många inflytelserika personer som får sina konton kapade och börjar skicka skräppost. Den senaste i raden är Mikael Pentikäinen, Helsingin Sanomats chefredaktör;


Lönar sig alltid att vara försiktig med vad man använder sitt Twitterkonto för och helst inte ha ett lösenord som man använder på andra webbplatser.
03.01.2013 kl. 00:48

Peter "Poppe" Sjöholm.

Journalistik är jobb, studieinriktning och fritidsintresse. Skriver mest om journalistik, webben och sociala medier. Tycker också om whisk(e)y.

Inläggen oftast enligt principen brainfart; tankar snabbt ut, utan desto mera korrektur.

Nås bl.a. på fornamn@efternamn.dk

Senaste kommentarer

04.01, 19:29Musikåret 2012 av Chrisp
03.01, 08:05Kristina av niklas
19.11, 19:59Fast anställning av Peppe
24.07, 00:39Tunnel upphör av Mats
26.05, 22:20Journalistiska övertramp av bekant