Redaktionen

Så har vi äntligen fått alla anställningar på Studentbladets redaktion på burk. Sista namnen klarnade i dag. Lite utmattande att driva igenom sju anställningar på kort tid.

Hur som helst är det ett bra team vi har ihop. Jag har fullt förtroende för redaktionen och väntar med spänning på att se vad de kokar ihop.

01.12.2011 kl. 23:31

Presidentkandidater och webbkunskap

I augusti kunde jag skriva om Eva Biaudets oförmåga att registrera behövliga domännamn. Nu visar det sig att Paavo Väyrynen har gått i samma fälla. Bland annat Svenska Yle skriver om skämtsajter som öppnat, med liknande adresser som Väyrynens egna.

Väyrynen använder sig alltså av domänen utan ä-prickar, vayrynen.fi och vayrynen.com. Nu visade det sig att motsvarande domäner med ä-prickar inte hade registrerats av kampanjbyrån.

Uttalandet från kampanjen är ungefär så bra som det kan vara i en sådan här situation;

Väyrynens specialmedarbetare Petri Neittaanmäki säger att man under inga omständigheter tänker gå med på sådan utpressning. Neittaanmäki säger också att man inte tänker göra polisanmälan - en rättsprocess skulle sluka tid och energi. Dessutom tror han att Väyrynens kampanj kan gynnas av skämtsajten.

- En del av dem som besöker väyrynen.fi kan lockas att också ta sig en titt på den officiella sajten, konstaterar Neittaanmäki.

Trots det kvarstår faktum. Allt detta hade gått att undvika, men lite kunskap om hur webben fungerar.

26.11.2011 kl. 12:28

Tidningsmomsen

Yle Perämeri har ett briljant förslag för hur man kan undvika tidningsmomsen nästa år. Man betalar helt enkelt prenumerationsavgiften före årsskiftet.

En sådan här modell förutsätter ju ändå att människor har tillräckligt med kontanter i december plus att de bryr sig tillräckligt. Om en större mängd människor ändå går in för det här kommer det samtidigt att ha en intressant bieffekt; mera omsättning i år och mindre nästa år. Resultatet av momspåslaget kommer därmed att se ännu mera dramatisk ut.

26.11.2011 kl. 12:20

Arga fåglar

Man vet att Angry Birds har blivit ett fenomen då det finns som brädspel i ens lokala Siwa. Flera spel verkar redan ha gått åt.

25.11.2011 kl. 23:20

Efternamn

Deltog i dag i Nokia Siemens Networks webcast med anledning av bolagets nya sparprogram. Annars tråkiga nyheter, men en lustig detalj. Ställde en fråga om hur personalnedskärningarna kommer att drabba olika regioner. Det ledde till följande yttrande;

We have a question from Peter in Finland. I will not even try pronounce your last name.

Samma person hade nog uttalat diverse tyska och arabiska namn tidigare, vid Sjöholm drogs ändå gränsen.

23.11.2011 kl. 23:40

Marathonmöten

I går kunde Svenska Studerandes Intresseförening (SSI) välja ny chefredaktör och redaktionssekreterare för Studentbladet. Självfallet fanns det också mycket annat på agendan, med den påföljden att höstmötet håll på i fem timmar.

Har fullt förtroende för nästa års redaktion. Blir en dynamisk duo som nu tar över. Borgådominansen på chefredaktörsposten ser också ut att fortsätta för tredje året i rad. Glädjande är också att SSI nu, efter tre års mangling, enhälligt kunde godkänna nya stadgar. Föreningen har en rätt brokig medlemskår med studentkårer, studerandekårer och nationer. Nu finns det ändå en stadga som alla kan leva med.

Känns lite konstigt att året nu börjar lida mot sitt slut och att jag får lämna över ordförandeklubban om drygt en månad. Ännu återstår dock Studentbladets 100-årsjubileum. Kommer nog att bli en bra fest.

22.11.2011 kl. 23:31

Herrmiddag

StudOrg:s herrmiddag gick av stapeln i går, dock inte med mig i sitsbordet. I något skede måste man börja pensionera sig. De som hade fixat eller deltagit verkar ändå ha haft en lyckad kväll. Har fullt förtroende för återväxten på Soc&kom.

Själv dök upp till jatkona för att fixa med olika projekt. En journalist och tillika styrelseordförande är aldrig ledig. Alltid finns det saker man kan jobba vidare på. Nu fördes tre speciellt intressanta diskussioner, som alla borde ge utfall i framtiden.

Lite konstigt känns det att vara tillbaka till Kupolen, efter att ÖFN, ÅN och ÅSFS flög ut därifrån. Stället är sig likt, men det finns ändå en lite annan känsla i luften.

20.11.2011 kl. 20:56

Studentbladet

Så har Studentbladet (i lite olika versioner) i dag landat i 84000 postlådor. Förutom att gå ut till 12000 studerande och 2000 abiturienter har tidningen också distribuerats som ett instick i Hufvudstadsbladet, Vasabladet och Åbo Underrättelser (det vill säga på de tre största studieorterna). Som ordförande för föreningen bakom Studentbladet kan jag inte vara annat än stolt över hur tidningens hundraårsjubileum nu uppmärksammas.

Tidningen tar också på ledarplats upp ett eventuellt samarbete med Papper. Jag satt själv och nickade med i beskrivningarna av vad Papper hade varit. Gällande ett eventuellt samarbete beror mycket på hur de finlandssvenska mediebolagen tänker sig Pappers framtid, nu när papperstidningen läggs ner. Studentbladet har sitt givna uppdrag — studentvärlden. Där ska man inte börja rucka. Däremot finns det nog utrymme för många andra former av samarbete.

18.11.2011 kl. 21:41

Ny e-postläcka - nu med 500 000 adresser

Webbläckorna bara fortsätter. Denna gång handlar det om nästan en halv miljon finländska e-postadresser. Personen/personerna bakom påstår sig också ha lösenorden.

För tillfället är det ännu oklart varifrån adresserna härstammar. Informationen verkar ändå härstamma från olika perioder. Esko Ahos riksdagen-adress finns till exempel med, även om han inte har suttit i riksdagen sedan 2003. Däremot finns också ett hundratal av yrkeshögskolan Metropolias adresser med och den inledde först sin verksamhet 2008.

Såg flera bekanta namn på listan. Med finns hundratals adresser som hör till Yle och Riksdagen och kring 2000 helsinki.fi-adresser.

Kan alltså vara en bra idé att byta lösenord på sin e-post.

EDIT: 186 poliisi.fi-adresser också med...

EDIT2: Meddelandet gick åter ut via Ylilauta, precis som senast. Verkar vara place to be, i sådana här frågor. Meddelandet ändå bort kring en halvtimme senare.

EDIT3: Spännande att bara ett medium, MikroPC, har gått ut med nyheten.

EDIT4: Anonymous Finland meddelar på Twitter att lösenorden var dåligt skyddade (hashade med en svag salt) och att hälften redan har dekrypterats. Resten på gång.

EDIT5: Nåja. Nu vaknade kvällspressen. Iltasanomat har nyheten. Iltalehti likaså.

EDIT6: F-Secures Mikko Hypponen har tydligen varit i kontakt med Anonymous Finland. Bekräftar att de uppger sig vara bakom läckan.

EDIT7: Spekulationer om att uppgifterna kan härstamma från Koulukaverit.com. Andra tippningar på att det handlar om en skräppost-lista och att inga lösenord finns.

EDIT8: Efter att ha tittat närmare på listan börjar jag luta mot åsikten att åtminstone en del av listorna har samlats ihop från öppna webbkällor. Med finns till exempel olika mediers tips-adresser. Den typens adresser har jag svårt att tro att skulle förekomma på några webbtjänster där man behöver skapa konton.

Däremot tycker jag att det borde finnas mera adresser om de skulle ha varit crawlade på webben. Nu finns det t.ex. nio hbl.fi-adresser på listan. Går man in på Hbl:s sidor hittar man enkelt betydligt fler adresser.

EDIT9: Analyserade adresserna lite noggrannare. En rolig grej med e-postadresser är att man kan lägga ett plus efter användarnamnet och sedan skriva in något annat. epost+extrameddelande@epost.com går alltså fram till epost@epost.com. Man kan alltså ge lite olika versioner av sin adress och sedan spåra saken om adressen börjar missbrukas.

Nu hittade jag ledtrådar som tyder på att ett par finska debattforum kan ha läckt sina användarlistor. Handlar åtminstone om en sida för bilentusiaster och en samling sidor om man kan bokföra olika saker som t.ex. sina personliga finanser.

12.11.2011 kl. 16:23

Andras olycka

Det är ofint att skratta åt andras olycka, men Hbl:s bildsättning på Leif Jakobsson var ovanligt misslyckad. Det är alltså hans panna och hår som syns där i förgrunden.N.B. Det var alltså Hbl:s publiceringssystem som lyckades med konststycket, inte någon redaktör. Felet åtgärdades också senare.
11.11.2011 kl. 20:29

Nostalgi

Snubblade över frågan "Mikä peli vei sielusi kun olit nuori?" på Facebook och blev nostalgisk. Många av spelen på den listan gjorde inte speciellt mycket för mig, men kom att tänka på de små freeware- och shareware-spel som spelades under högstadietiden. Spel som Mine Bomber, Wings (Åch, legendarisk musik!) och Tapan Kaikki. Fina spel, fina tider.

09.11.2011 kl. 23:41

Politiker

Torsdag var alltså middag med Urpilainen, i fredags hade jag Ulla-Maj Wideroos som andra bordsdam och i lördags byggde jag en människopyramid med ordföranden för en politisk paraplyorganisation. I dag satt jag sedan på möte med en riksdagsassistent och till veckoslutet ska jag fira en ex-ordförande för ett politiskt ungdomsförbund. Perussettiä, som man säger på finska.

07.11.2011 kl. 22:02

Off the record

Så har man hunnit med mycket i dag igen. Från jobbet iväg på uppdrag till Aalto universitetet Executive Education, där Verkkoteollisuus hade evenemang om webbhandel. Därifrån via Studentbladets kansli för att banda in spikar (från engelskan speak - snuttar där man själv talar) och sedan vidare mot Statsrådets festvåning. Jutta Urpilainen bjöd på tre rätters middag och berättade lite om vad som aktuellt på ekonomifronten. Allt var off the record, vilket ju är lite tråkigt som journalist men samtidigt innebär det att diskussionen kan vara friare.

Därifrån sedan hem för att klippa klart radioinslaget om webbhandel för att sedan börja skriva mitt tal till StudOrg:s årsfest som är i morgon (alltså i dag, fredag). Jonej.

04.11.2011 kl. 00:03

Aalto University Magazine

...kom hem på posten i dag. Har tydligen hamnat på deras postningslista. Jävla snyggt gjord. Man ser definitivt att Taikken har varit med på ett hörn. Lite Monocle-vibbar ger den, men är samtidigt fräscht skandinavisk. Att tidningen är tryckt på mitt favoritpapper Munken gör inte saken sämre (Munken Lynx 240g/120g, för den som undrar).Men varför är den tvåspråkig, finsk-engelsk?
01.11.2011 kl. 21:22

Alltid på jobb

En journalist jobbar alltid. Rekrytering, off-the-record-diskussioner och ny insikt. En bra kväll, på alla sätt.

31.10.2011 kl. 22:19

Peter "Poppe" Sjöholm.

Journalistik är jobb, studieinriktning och fritidsintresse. Skriver mest om journalistik, webben och sociala medier. Tycker också om whisk(e)y.

Inläggen oftast enligt principen brainfart; tankar snabbt ut, utan desto mera korrektur.

Nås bl.a. på fornamn@efternamn.dk

Senaste kommentarer

04.01, 19:29Musikåret 2012 av Chrisp
03.01, 08:05Kristina av niklas
19.11, 19:59Fast anställning av Peppe
24.07, 00:39Tunnel upphör av Mats
26.05, 22:20Journalistiska övertramp av bekant