RIP Papper

Så kom beskedet. Papper läggs ner. Lite olika besked om hur tidningen har gått åt. För Studentbladets del är det ju en konkurrent mindre, men lite tråkigt att KSF och HSS har ballat bort konceptet. Många kommer ihåg Strömnäs-kontroversen. Att Papper fick 16 anställda på webben gjorde det heller inte enklare att få saker att gå runt.

Tidningsmomsen är alltså inte ensam skyldig, men det gjorde de heller inte enklare för tidningen att få ekonomin i skick.

31.10.2011 kl. 17:46

Tre dagars veckoslut

Ibland gör det gott med tre dagars veckoslut. Man hinner skriva tent, åtgärda all mejl och planera inför den kommande veckan. På kommande; flera olika möten, en ny träff med Jutta Urpilainen samt StudOrg:s årsfest med tillhörande efterfest och sillis. Yeah.

30.10.2011 kl. 22:25

Jobs630 sidor. Fick hem den från posten i dag.

This is the book about the roller-coaster life and searingly intense personality of a creative entrepeneur whose passion for perfection and ferocious drive revolutionized six industries; personal computers, animated movies, music, phones, tablet computing, and digital publishing.
28.10.2011 kl. 16:01

Sista Nokia-inlägget

Ska försöka se till att detta blir det sista Nokia-inlägget på en tid. Nokia World gick alltså av stapeln i London i dag och jag rapporterade live i 12:ans nyheter och hade sedan inslag i 16 och 17. Om jag vore en Magic 8-ball skulle slutsatsen vara "Reply hazy, try again". Känslan i maggropen var bättre i går.

Mest överraskade de något forcerade framträdandena från olika Nokia-människor. Stephen Elop var sitt kolugna själv. Även om han i första hand är ingenjör har han ändå en helt annan scennärvaro en diverse tidigare Nokia-chefer. Kevin Shields (Senior Vice President of Program & Product management for the Smart Device) skrek en del och har redan fått en parodivideo som tack.

Själva Windows-telefonerna lanseras först på de stora marknaderna i Europa, någon gång nästa månad. Inga besked om Finland än så länge. USA och Kina är nästa års projekt. Nokias Windowstelefoner är alltså riktigt i startgroparna ännu. Mycket kan ännu gå fel. Nokia har på inget sett sitt på det torra.

26.10.2011 kl. 20:32

Har du en ny Nokia?

För några dagar sedan bytte jag ringsignal på min iPhone 4 till Nokia Tune (Dubstep Edition). Nördigt värre. I går satt jag sedan i en Skype-konferens när telefonen började ringa. En person med koll kände igen ringsignalen, trots att bara ett par takter hann ringa. Och nej, jag har inte en ny Nokia.

20.10.2011 kl. 21:18

Nokia Q3

Nokias tredje kvartal landade självfallet på mitt bord på jobbet. Kul att se hur kursen rusade, efter att resultatet publicerades. Plus elva procent som mest, och tillbaka över 5 euro för första gången sedan 31.5. Sedan kom det lite dåliga makrosiffror från USA som fick hela börsen att svänga, Nokia inkluderat. Elva procent var nog en överdriven reaktion, men vid stängningsdags var ökningen nere på 5,54 procent.

Helt sjukt att aktien har hunnit gå från 5 euro till 3,30 euro och tillbaka till 5 euro på under fem månader.

Kommer det goda nyheter från Nokia World, nästa vecka, kan vi troligen se en ny rusch. Windows-telefonerna ser nog ut att bli en make it or brake it för Nokia.

Det verkar alltså finnas ämne att fortsätta på Nokia-bloggen.

20.10.2011 kl. 21:15

Bomber och granaterSäsongsavslutning på Borgbacken. Såg fyrverkerierna på berget. "På eget ansvar", meddelade säkerhetsvakterna. Inga fyrverkerier landande ändå i nacken.
16.10.2011 kl. 22:45

Proffs

Längs med åren har jag haft glädjen att få jobba med många proffs — människor som besitter en otrolig kunskap och har lärt sig att tillämpa den. Varje gång det händer är jag lika imponerad.

Som journalist är risken stor att bli en hack1. Man har någon sorts uppfattning om ett otroligt brett område, men saknas i många fall koll på detaljerna och nyanserna. Jokapaikan höylä, som man säger på finska. Man kan aldrig nå samma kunskapsnivå som proffsen gällande det som man rapporterar om, men man kan alltid se till att förkovra sig. Förlorar man nyfikenheten och vilja att lära sig är det nog början på slutet.[1] 2 a) hack [journalist] [tidnings]murvel; hack [writer] dussinförfattare, beställningsförfattare; fäsör b) medelmåtta i arbetslivet; klåpare (Norstedts stora engelska ordbok 2000)

14.10.2011 kl. 17:30

Nokia-bloggen

Det här håller tydligen på att förvandlas till Nokia-bloggen. I dag stod Nokias nylansering, N9, på agendan. Min egen artikel finns här, Nokias N9 säljer bra. Personligen hade jag inte väntat ett så positivt mottagande. Mycket har talats om hur mobiltelefoni allt mer handlar om ekosystem, med appbutiker och liknande. I Nokias marknadsföring talas om kring tio program för N9:an, däribland Hbl, HS och Spotify.

Finland är ändå ännu ett Nokia-land. N9:an kommer inte att lanseras på flera stora marknader som Tyskland och Storbritannien. Frågan är hur stor framgång den kommer att bli i de länder där den lanseras.

Dagens stora minus går till Kauppalehti som en tid toppade sin webbplats med rubriken; "N9:stä tulossa yksi Nokian myydyimmistä puhelimista". Det enda belägget i texten var några återförsäljare som sade att den har gått bra åt första dagen, och att den troligen tar sig in på Soneras lista över tio mest sålda telefoner (per vecka eller månad, antar jag). Som referenspunkt kan man säga att Nokia 1100 har sålts i 250 miljoner exemplar. Det ryktas om att det bara kommer att tillverkas 100 000 N9:or...

13.10.2011 kl. 18:32

Nokia Tune

Många har sågat Nokias nya ringsignal (MP3). Bl.a. Iltalehti har sammanställt olika åsikter (alla negativa — det blir bättre journalistik på det sättet).

Personligen är jag lite kluven. Den dag som Nokia använder dubstep i sin ringsingal känns som början på slutet på genren. Samtidigt är det en riktigt kul homage till klassiska Nokia Tune. Måste medge att jag börjar småle, varje gång jag hör klassikern komma igenom i den nya versionen.

Definitivt kommer Dubstep-versionen att åldras, och troligen i betydligt snabbare takt än originalet. Däremot är det nog helt kul att se Nokia försöka med något fräscht. Att ringtonen var crowdsourcead passar därför också bra in i konceptet. Däremot är uppförsbacken nog ändå lång, om Nokia ska lyckas återskapa en hipp, ungdomlig bild av sig själv.

11.10.2011 kl. 19:08

Delegationsval

Ställer åter upp i HUS delegationsval. Mina åsikter i diverse relevanta frågor finns i valets valmaskin. 503 är kandidatnumret.

09.10.2011 kl. 20:58

Jobs

Så har en era tagit slut. Jävla synd. Fick samma klump i magen då jag vaknade och såg rubrikerna, som för sex veckor sedan då beskedet att Jobs avgår som vd kom. Det har varit otroligt fascinerade att följa med utvecklingen inom it-fältet det senaste tio åren; iPod, iPhone, iPad – alla produkter som har förändrat hur vi handskas med teknik. Jag är rädd för att världen kommer att vara en lite tråkigare plats framöver.

Skrev själv en nekrolog för Yles del. Economist har sin vana trogen  gjort ett fint arbete med sin nekrolog. Jobs tal till till de som graduerade från Stanford 2005 är också värt att se.

En sann visionär har gått ur tiden, helt för tidigt.
06.10.2011 kl. 20:29

Stephen Elop

Föredrag på teknikmässan Elkom. Nokia vd:n Stephen Elop berättar om sin syn på trenderna inom mobiltelefoni. Efter föredraget börjar han söka sig mot utgången. Jag följer efter, sticker fram en hand, presenterar mig och frågar om han kan svara på en snabb fråga. Samtidigt som vi skakar hand kommer en av Nokias pressmänniskor emellan. Bolaget har en "quiet period" och ställer inte opp på intervjuer.

Friskt vågat är hälften vunnet. Så fick jag också en klapp på axeln av en äldre journalist, för tappert försök.

04.10.2011 kl. 21:43

Facebook Timeline

Så har Facebook aktiverat Timeline-funktionen för alla som orkar trixa lite. Resten får eventuellt ta i bruk funktionen i morgon.

Först kändes det lite ovant och exhibitionistiskt, men nu när jag lite vant mig är jag rätt imponerad. Den nya Cover-funktionen gör att man kan skapa rätt imponerande grafiska helheter och Timeline gör ett bra jobb att plocka ut godbitar från ens Facebook-historia. Däremot väntar jag mig nog att många människor kommer att vara skeptiska – change is never good.

28.09.2011 kl. 21:27

Storbloggare

Man måste definitivt ha blivit en storbloggare, då det kommer förfrågningar om att delta i undersökningar som ska användas för en pro-gradu-avhandling om den finlandssvenska bloggvärlden. Ämnet är marknadsföring via personliga bloggar, så jag har ju min egen tippning om vad resultaten kommer att vara — rätt lite marknadsföring.

24.09.2011 kl. 17:39

Peter "Poppe" Sjöholm.

Journalistik är jobb, studieinriktning och fritidsintresse. Skriver mest om journalistik, webben och sociala medier. Tycker också om whisk(e)y.

Inläggen oftast enligt principen brainfart; tankar snabbt ut, utan desto mera korrektur.

Nås bl.a. på fornamn@efternamn.dk

Senaste kommentarer

04.01, 19:29Musikåret 2012 av Chrisp
03.01, 08:05Kristina av niklas
19.11, 19:59Fast anställning av Peppe
24.07, 00:39Tunnel upphör av Mats
26.05, 22:20Journalistiska övertramp av bekant