Musikåret 2012

Last.fm är en fin uppfinning med massor med statistik över den musik man lyssnat på. Mitt medlemskap där spräcker också snart tioårsgränsen, kontot öppnades 18 februari 2003!

En snabb koll visar att jazzen har varit årets stora hit. Esbjörn Svensson Trio är överlägsen etta med 607 uppspelningar, Bo Kaspers Orkester finns på plats tre och plats 13 delas av Nils Landgren & Esbjörn Svensson samt RinneRadio. Utöver det en hel del elektronisk musik och en del hip-hop;

Top 15 på Last.fm
 1. Esbjörn Svensson Trio, 607 uppspelningar
 2. Antonio Pinto, 391 uppspelningar
 3. Bo Kaspers Orkester, 390 uppspelningar
 4. Snowgoons, 376 uppspelningar
 5. John Talabot, 340 uppspelningar
 6. Foreign Beggars, 265 uppspelningar
 7. Regina Spektor, 265 uppspelningar
 8. Jehst, 190 uppspelningar
 9. SBTRKT, 190 uppspelningar
 10. Slugabed, 188 uppspelningar
 11. Eevil Stöö, 178 uppspelningar
 12. Hot Chip, 168 uppspelningar
 13. RinneRadio, 167 uppspelningar
 14. Nils Landgren & Esbjörn Svensson, 167 uppspelningar
 15. Fritjof & Pikanen, 166 uppspelningar
Övriga musikaliska höjdpunkter är att jag har återupptäckt BBC:s radiokanaler och investerat i ett Sonos-system. BBC:s radiosändningar går att strömmas via telefonen vilket innebär att man kan lyssna var som helst.  Tack vare Sonos-systemets trådlösa högtalare kan jag lyssna på samma musik i alla lägenhetens rum (förutom sovrummet, än så länge).
02.01.2013 kl. 19:52

Personliga ekonomiåret 2012

Så avslutades årets sista börsdag på Helsingforsbörsen. Trots en ostadig världsmarknad och en pågående skuldkris blev slutresultatet en värdeökning på 8,3 procent. Lägg därtill på dividendbetalningarna så blir det en riktigt bra avkastning; OMXH25 ETF:en ligger till exempel på 17,4 procent sedan årets början.

Mina tre största innehav har också utvecklats bra; Aktia (+19,9 procent), Orion B (+47,5 procent) och Wärtsilä (+46,3 procent). Portföljen har levt lite väl mycket för att jag ska börja räkna ut avkastningen. I början av året sålde jag ut värdepapper för 14 500 euro för att finansiera ett bostadsköp.

Gällande bostadsköpet känns det också som att det var rätt tid att slå till i januari. Marginalerna har stigit kraftigt längs med året och räntorna har å sin sida kommit ner ordentligt. 3 månaders Euriboren har till och med kommit ner så mycket att vissa banker inte längre erbjuder räntan. Att räntan sjunker med nästan en procentenhet på ett år gör helt gott för takten på tillbakabetalningarna.

För nästa år ser det ut som om sparandet kommer att rikta in sig på att öka de befintliga positionerna. Eventuellt kunde det också vara kul att gå in i ytterligare något bolag med en bra utdelning. Vi får se!
28.12.2012 kl. 19:19

Svenska Yle och webben

Det är mycket spännande på gång på Svenska Yle för tillfället. Vår nya webbchef börjar bli varm i kläderna, vi har kommit en bit på vägen med direktrapportering på webben och vår satsning på datajournalistik har börjat ge utdelning.

Ingångssidan svenska.yle.fi delar åsikterna. Nu blandas nyheter med innehåll från Radio X3M, Webbdoktorn och andra delar av Yle. I och för sig bra att visa på den bredd vi har, men risken är också att intrycket blir spretigt. Däremot ger det här fina möjligheter att bygga upp helheter och kombinera snabb rapportering med bakgrund.

Nu är layouten uppbyggd enligt principen mobile first. Sidan är dynamisk (testa att ändra bredden på webbläsarens fönster), men optimeringen för mobila läsare innebär att vissa saker kan kännas klumpiga om man använder en dator. Det mobila surfandet ökar snabbt och är redan 13 procent av den globala webbtrafiken (Statcounter Global Stats), men det är självfallet problematiskt om datoranvändarna känner sig som andra klassens användare.

På det stora hela känns det ändå som vi börjar hitta greppet. Nu gäller det bara att banka in i publiken att Yles nyheter inte bara finns på tv och i radio. "Webben först", är kungstanken och ofta är vi otroligt snabba.
05.12.2012 kl. 22:01

Juletid på redaktionen

Ett tydligt tecken på att julen börjar närma sig är att inbjudningar till diverse bjudningar börjar dimpa ner i postlådan på jobbet. Hittills är det Finlands Bank, Finlands Näringsliv EK, Företagarna i Finland och Centralförbundet för lant- och skogsbruksproducenter MTK som hört av sig. Säger det mån tro något om mig som journalist?Serien börjades med Finlands bank. Först föredrag med rubriker som "Vad finns det för skillnader mellan Volckers, Vickers och Liikanens rapporter" och sedan en liten middag. Satt mitt emot bankens säkerhets- och fastighetschef och fick i och med det höra en hel del intressant.

03.12.2012 kl. 21:34

Visitkort

28.11.2012 kl. 01:21

Den gubbiga Riksdagen

Inspirerad av De grönas demokratiprogram (Yle-artikel) beslöt jag mig för att göra ett snabbt diagram över hur riksdagsåren fördelas i de olika partierna. De gröna anser alltså att politiker maximalt ska få sitta högst tre mandatperioder i följd (det vill säga 12 år). Det skulle i så fall innebära att var fjärde riksdagsledamot skulle få avgå. Värst är läget inom kristdemokraternas riksdagsgrupp, där hälften suttit över tre mandatperioder.

SFP står här för Svenska riksdagsgruppen och innehåller alltså också den åländska riksdagsledamoten.

Datan kommer från Riksdagens informationssystem. Den har sedan putsats upp i Excel och körts ut på webben med hjälp av Google Fusion Tables (som jag nu använder för första gången!). Diagrammet finns också här.

26.11.2012 kl. 03:09

Kristina

Gårdagen blev det Kristina från Duvemåla, med julklappsbiljetter från i fjol. Stående ovationer och första gången som jag har hört publiken applådera åt en sceneffekt (sädesstrån som reser sig från en åker). Helheten riktigt lyckad och flera av sångerna gav kalla kårar (Maria Ylipää gjorde t.ex. bra ifrån sig med Du måste finnas). Den stora blandningen dialekter blev ändå lite och störa. Nu blev den en sillsallad av några olika rikssvenska varianter, finlandssvenska och svenska med finsk brytning. På musikal är det självfallet sångförmågan som ska avgöra, men det hade varit enklare att följa med handlingen med lite mindre variation.

24.11.2012 kl. 16:25

Det där med kundkommunikation

VR har igen lyckats trampa i klaveret. Denna gång handlar det om att kunderna faktureras 55 cent extra för att gå mellan två stationer (Iltasanomats artikel). Nästan mera intressant var kundbemötandet. Iltasanomat citerar en försäljningschef som kommer med följande pärla;

"En tiedä miten virhe on syntynyt. Hyvitämme tietysti asiakkaille hinnan erotuksen, mikäli joku on kokenut hinnoittelun epäoikeudenmukaiseksi."

Om någon alltså anser att den extra faktureringen är orättvis får man pengarna tillbaka. Nu handlar det förstås om små summor, men VR säger klart och tydligt att det här kanske inte var fel. Är det faktiskt så svårt att ta lite ansvar? T.ex. "Vi beklagar att det gick på det här sättet och ersätter självfallet alla kunder som har betalat för mycket, bara de tar kontakt."

Det här är ändå lite bättre än senast då VR var i rubrikerna. Då sålde biljettautomaterna biljetter som inte gick att använda och enligt VR var det här kundens eget fel (Iltalehtis artikel);

"Asiakkaalta vaaditaan paljon omaa aktiivisuutta ja tiedonhankintaa. Teknisesti on mahdollista, että hän voi ostaa epähuomiossa vääränlaisen lipun. Matkustusreitin valittuaan asiakkaan tulisi tietää, millainen junakalusto milläkin reitillä kulkee."

VR, lite ansvar skulle vara helt kul. Ni är ändå i servicebranschen.

19.11.2012 kl. 19:39

Fast anställning

Ett enkelt telefonsamtal kan värma otroligt mycket. Speciellt om beskedet är att Yle har beslutat sig för att erbjuda en tillsvidareanställning. Det handlar ju ändå om någon sorts kvalitetsstämpel som man får i pannan och gör samtidigt att man kan koncentrera sig på sitt jobb, utan att oroa sig för när besked kommer om en eventuell fortsättning på kontraktet.

Jag började första gången på Yle våren 2007, först som timanställd, sedan som sommarvikare och till sist som vikarie. Var sedan borta några år för att komma tillbaka 2009. Har efter det varit på en mängd olika kontrakt och jobbat med en rad olika uppdrag; webb och radio och några perioder med specialansvar för ekonomibevakning. Ska bli kul att få fortsätta jobba för ett fantastiskt bolag som dessutom har en specialställning och ett specialansvar.

De senaste åren har ju också präglats av nedskärningar och Yle har minskat mängden fastanställda med flera hundra. Med den bakgrunden är det speciellt roligt att nu få ett kontrakt utan slutdatum.

18.11.2012 kl. 21:23

Journalistiska plagiat

Det har varit intressant att följa med debatten om Hbl:s plagierade text (se t.ex. Hbl:s ursäkt). Det verkar lite som om den här typens incidenter tas på ett helt annat sätt, efter att HS blev fast för något liknande och bad om ursäkt. Hur medier använder andra medier ligger mig nära hjärtat och min kandidatavhandling handlade faktiskt om hur medier citerar varandra.

Under min egna journalistiska karriär har jag själv också plagierats några gånger. Har alltid undrat hur potentiella arbetsgivare skulle reagera om man lyfte fram det under en arbetsintervju; "mina texter är tillräckligt bra för att plagieras av er." Kanske det ändå är ett kort som inte lönar sig att spela.

Om jag märker fall där jag har plagierats brukar jag ändå höra av mig till mediet i fråga (i ett fall där det handlade om flera texter lät jag det gå högre upp i näringskedjan). Sådant här svar har jag till exempel fått från Hbl;

"I vanliga fall är vi väldigt medvetna om att hänvisa rätt och se till att den som förtjänar får äran. Beklagar missödet i dag och hoppas på bättre samarbete i fortsättningen!"

25.10.2012 kl. 22:55

Full disclosure, del fyra

Har förbundit mig själv att publicera mina investeringar med jämna mellanrum, för att på så sätt förutspråka öppenhet. Det har igen skett en del förändringar i portföljen och nu ser mina innehav ut på följande sätt (från största till minsta med dagens kurser);

Aktier
 • Orion B
 • Wärsilä
 • Aktia A
 • Stockmann B
 • Ahlstrom
 • Basware
 • Amer Sports A
 • Lassila & Tikanoja
 • Nordea Bank
 • Comptel
 • Trainers' House
Fondandelar
 • Odin Norden
 • East Capital Baltic
 • Franklin Gold and Precious Metals
 • Aberdeen Global Select Emerging Markets Bond
 • East Capital Turkish
 • East Capital Östeuropa
 • East Capital Balkan

Tonvikten är alltså på dividendpapper, men med vissa mera exotiska inslag. Wärtsilä var länge mitt största innehav, men på senare tid har jag ökat i speciellt Orion och Aktia.

Föregående inlägg: Full Disclosure, del tre

22.10.2012 kl. 12:35

Brandsäkerhet

Nyhetsbyrån AP kunde i dag rapportera att ägaren till tomten i Rhode Island där nattklubben The Station stod har donerat den och att där nu ska byggas ett minnesmärke. Tioårsjubileet av branden börjar också vara på kommande.

Branden hör till en av olyckorna som verkligen har etsat sig fast i mitt medvetande, mycket på grund av att stora delar av förloppet finns dokumenterat på video. Ett filmteam råkade vara på plats för att göra ett inslag om säkerheten på nattklubbar. Det är otroligt skrämmande att se hur snabbt branden sprider sig när den får fart. Har haft en helt annan inställning till eld efter att jag såg videon för första gången för många år sedan.

28.09.2012 kl. 18:45

Hjärta

Paket med hjärtan på i postfacket. Bra start på dagen!

11.09.2012 kl. 19:31

Helsingfors och bostäder

I något skede hörde jag följande bevingade ord; "Då unga finlandssvenska par köper egen lägenhet, söker de sig till Drumsö eller Munksnäs". Själv köpte jag i våras lägenhet i Munksnäs och nu har min bror köpt på Drumsö. Spännande hur det kan gå!

En bidragande orsak att just Drumsö och Munksnäs nämns i uttrycket handlar väl om att de är lite utanför centrum och dessutom har en betydande andel svenskspråkiga invånare. Tittar man till exempel på andelen SFP-röster i senaste riksdagsval1 var statistiken 5,8 procent för hela Helsingfors, 10,5 procent i mitt röstningsområde (högre siffror i de "bättre" kvarteren i Munksnäs) och 9,5 procent i min brors kommande röstningsområde. Nämnas bör kanske att våra föräldrars röstningsområde kom upp i 22,4 procent...1 Jag är fullständigt medveten om att man inte kan dra likhetstecken mellan SFP-röstare och finlandssvenskar. Det ger ändå en viss fingervisning om andelen finlandssvenskar i olika stadsdelar.

06.09.2012 kl. 21:06

Min Morgon

Dagen började med sminkning;och fortsatte med diskussion om crowdsourcing och Kickstarter i Min morgon;Inslaget finns på Yle Arenan (ungefär 46 minuter in i sändningen).
29.08.2012 kl. 20:02

Peter "Poppe" Sjöholm.

Journalistik är jobb, studieinriktning och fritidsintresse. Skriver mest om journalistik, webben och sociala medier. Tycker också om whisk(e)y.

Inläggen oftast enligt principen brainfart; tankar snabbt ut, utan desto mera korrektur.

Nås bl.a. på fornamn@efternamn.dk

Senaste kommentarer

04.01, 19:29Musikåret 2012 av Chrisp
03.01, 08:05Kristina av niklas
19.11, 19:59Fast anställning av Peppe
24.07, 00:39Tunnel upphör av Mats
26.05, 22:20Journalistiska övertramp av bekant