Slacktivismen härskar på Facebook

De senaste dagarna är det många på Facebook som varit upprörda över att S-gruppens butikskedja kan sälja Erilainen?, en självhjälpsbok för homosexuella som vill bli av med sin sexuella läggning. Vissa har till och med hotat att bojkotta Prisma eller hela S-gruppen.

I grund och botten handlar detta ändå långt om slacktivism; "former av aktivism som fordrar ingen eller ytterst liten ansträngning från aktivistens sida" (Wikipedia). Förfasar man sig över boken är det också ett enkelt sätt att visa hur liberal man är gällande homosexuellas rättigheter.

Med lite enkelt sökande visar det sig ändå att Prisma ingalunda är unika i att sprida boken. Både Akademen och Suomalainen har boken i sina hyllor och dessutom finns boken att få från tre Esbo-bibliotek (Sello, Iso Omena och Kalajärvi). Vill man vara upprörd är det alltså bara att börja rikta blickarna mot ännu fler aktörer.

Personligen är jag kanske ingen vän av boken i fråga men jag är heller ingen anhängare av att folkmassor på Facebook ska styra innehållet i bokbutiker. Vad vill människor riktigt ha? Bokbol?  Kommittéer som granskar alla böcker som ska tas in i sortimentet för att se att de inte tas in stötande litteratur?

20.08.2012 kl. 00:02

Balkongodlande

Bra har potatisen på balkongen vuxit. Snart dags att se om det börjar finnas knölar. Utöver det också smultron och körsbärstomater på kommande.

24.07.2012 kl. 20:06

Google och journalister

Google jobbar mycket med att erbjuda så bra sökresultat som möjligt. Mycket material kommer också från nyhetssidor och därför har de vissa trick speciellt för journalister. Med rätt sorts kod är det möjligt att koppla ihop sin redaktörsprofil på en nyhetssida (jee för metadata!) med sitt Google Plus-konto. Då kan slutresultatet av en Google-sökning till exempel se ut så här;

19.07.2012 kl. 20:23

Veckan hittills

Måndag morgon - inslag om Sotkamo Silvers börsnotering
Måndag eftermiddag - inslag om Jollas distributionsavtal i Kina
Tisdag eftermiddag - inslag om säkerheter från Spanien + direktrapportering per telefon
Onsdag middag - direktrapportering i studio om Wärtsiläs delår
Onsdag eftermiddag - inslag om Wärtsiläs delår
Torsdag morgon - inslag inför Nokias delår
Torsdag middag - direktrapportering på webben om Nokias delår
Torsdag eftermiddag - inslag om Nokias delår

Fredagen skulle alltså gärna få vara lite lugnare.
19.07.2012 kl. 20:19

Dagens euro

Klockan 15.12 ringer jag Antti Kaikkonen för att pejla vad han anser om att vänta på besked om riksdagen ska kallas samman. Får veta att kallelsen just har gått ut. Tar ännu Silvia Modig på band och klipper ihop ett inslag till 16-sändningen. Sedan direkt in i en taxi med riktning Ständerhuset. Klockan 16.30 berättar Urpilainen om de slutförda förhandlingarna om säkerheten från Spanien och 17.00 rapporterar jag sedan direkt från presskonferensen. Helt fartfylld eftermiddag.

17.07.2012 kl. 18:22

En månad

På en månad har jag antingen intervjuat någon vid eller nämnt 37 olika företag eller samfund i mina inslag. Helt bra saldo.

16.07.2012 kl. 18:31

Tunnel upphör

Ett av mina absoluta favorittrafikmärken är "Tunnel upphör" – om du inte annars märkte det är du inte längre i en tunnel. Också andra människor verkar ha reagerat. Aamulehti skrev t.ex. en artikel om saken 2009.

13.07.2012 kl. 22:18

12.7.2012

Kring tvåtiden på onsdag eftermiddag ringer telefonen vid Svenska Yles nyhetsdesk. Sveriges Radio vill diskutera eurokrisen. Samtalet går vidare till en av mina kolleger för att sedan landa på mitt bord. De skulle behöva kontaktuppgifterna till lämpliga statsvetare och journalister som kan vara med i P1-morgon nästa morgon.

Längs med eftermiddagen och under flera samtal får redaktören en lista på statvetare, besked om att jag kan ställa upp samt instruktioner för hur de kan boka en studio. Preliminärt är det också tal om att ha med mig i sändning.

Efter klockan 19 ringer så nästa person. P1 vill gärna ha med mig i sändning, men det har varit lite svårt att kommunicera med Yles tekniker, så jag får ännu ringa sändningsteknikerna och checka att allt är under kontroll. I det här skedet kallar också in en extra tekniker för morgonen, som ska starta studioförbindelsen. Längs med kvällen är jag ännu i kontakt med P1:s redaktör för att slipa på manus. Sista e-postkontakten är lite före midnatt.

Lite efter sju nästa morgon är jag så på plats i Yles sändningscentral. Telefonkontakt med Sverige 7.15 för att checka att allt är i skick. Sedan test av förbindelsen (dubbel-ISDN — gammal men beprövad teknik) och 7.40 (6.40 svensk tid) kör vi sedan igång. Med i sändning är också Sveriges radios Brysselkorrespondent Jens Möller. Blir en riktigt bra helhet och tiden hinner ta slut innan vi har fått sagt allting. Så ett tack från teknikerna och efter det kan linjen brytas.

Tillbaka till Radiohuset och göra klart gårdagens projekt som blev försinkat i och med allt extra fixande som krävdes. Klockan 9.30 börjar så min arbetsdag officiellt.

Lite senare på förmiddagen kommer det ännu ett samtal från P1-morgons producent. Han vill tacka för en lyckad sändning, lite höra hur jag själv uppfattade inslaget och fråga om jag kan tänka mig att ställa upp i framtiden. Fin extra detalj från deras sida. Gav ett genomtänkt och professionellt intryck.

Resten av arbetsdagen går sedan åt till ett tredje projekt. Bara ytterligare en normalt onormal dag på Yle.

12.07.2012 kl. 21:24

Live i P1

Då var mitt deltagande i Sveriges Radio P1-morgon avklarat och inslaget ute på webben. Lite kul att programmet i fråga har "upp till 750 000 lyssnare".

Lyssna: Finlands agerande iriterar EU-länder
12.07.2012 kl. 08:41

Finlands roll i Eurokrisen

Så var jag bokad för ett framträdande i Sveriges Radio P1-morgon i morgon klockan 7.40, finsk tid. Finlands roll i Eurokrisen på agendan, tillsammans med bl.a. Sveriges Radios Bryssel-korrespondent Jens Möller.

Min kanalpalett utökas därmed med en; Yle Vega, Yle Extrem, Yle Radio 1, SR Sisuradio och nu också SR P1.

11.07.2012 kl. 20:28

Det journalistiska kontaktregistret

07.07.2012 kl. 19:56

RiksdagenDagens projekt; UPI-seminarium på riksdagen med bl.a. Jyrki Katainen, Miapetra Kumpula-Natri och Sixten Korkman.
02.07.2012 kl. 23:09

Journalistik

Vissa dagar älskar jag mitt jobb ännu mera än normalt. Började dagen i Kägeludden med att intervjua en av killarna bakom ett av Finlands intressantaste tillväxtföretag. Vad som skulle bli en tio minuters intervju blev en timmes diskussion om bland annat företagsklimatet i Finland och entreprenörskap. Fick också idéer för framtida inslag.

Tillbaka i Böle kom sedan besked om att bevakningen av FNsteels konkurs skulle behöva en person till. Sedan kom besked om att kommunminister Virkkunen kallar till presskonferens om kommunreformen och att jag borde ta mig dit. Planerna ändrades sedan ytterligare en gång med slutresultatet att jag ringde tre kommunala tjänstemän och en kommunpolitiker om reformen.

Inslaget blev klart en minut före sändning och gick som etta i Aktuellt 16. Lite annat paket sedan i Aktuellt 17. Sådant.

27.06.2012 kl. 22:12

From Japan with love

En av de fina sakerna med webben och vår allt mer globaliserade värld är att människor kan förverkliga de mest konstiga affärsidéer. Candy Japan skickar till exempel japanskt godis till hundratals prenumeranter två gånger per månad. Helt strålande med skumma överraskningar per post!

26.06.2012 kl. 10:44

Marx

Helsingin Sanomat kunde i dag rapportera om att Karl Marx-kreditkort har blivit en stor hit i den tyska staden Chemnitz (bild på kortet finns t.ex. på NPR). Blev själv lite inspirerad och designade följande;Borde jag lägga in en beställning?
16.06.2012 kl. 22:44

Peter "Poppe" Sjöholm.

Journalistik är jobb, studieinriktning och fritidsintresse. Skriver mest om journalistik, webben och sociala medier. Tycker också om whisk(e)y.

Inläggen oftast enligt principen brainfart; tankar snabbt ut, utan desto mera korrektur.

Nås bl.a. på fornamn@efternamn.dk

Senaste kommentarer

04.01, 19:29Musikåret 2012 av Chrisp
03.01, 08:05Kristina av niklas
19.11, 19:59Fast anställning av Peppe
24.07, 00:39Tunnel upphör av Mats
26.05, 22:20Journalistiska övertramp av bekant