Hyvinge IISå här med facit i hand känns hela episoden lite sjuk. Den första reaktionen borde kanske inte vara "självfallet", om man väcks och får frågan om man kan fara och bevaka ett skottdrama där gärningsmannen ännu är på fri fot. Helt gott sov jag heller inte efter den arbetsdagen.

Samtidigt är väl ändå journalistik ett kall. Vi gör vad vi gör för att vi brinner för det.
29.05.2012 kl. 00:06

Hyvinge7.15 - väcks av telefonsamtal
7.30 - in i taxin
7.43 - når Yle
8.50 - når Hyvinge
9.03 - polisens presskonferens
9.40 - första rapporteringen till redaktionen
9.55 - når Hyvinge centrum - foto + intervjuer
10.00 - klippt rapport i sändning
11.00 - direktrapportering i sändning per telefon
11.10 - tillbaka mot Helsingfors
11.53 - når Yle
12.00 - direktrapportering i sändning

Resten av eftermiddagen; klipp plus direktrapportering både klockan 16.00 och 17.00. Hemma igen kring 18.30.
26.05.2012 kl. 20:59

Journalistiska övertramp

I dag lite efter sju ringde telefonen. "Skottdrama i Hyvinge i natt. Åtminstone en död. Gärningsmannen på fri fot. Presskonferens klockan nio. Kan du ta dig dit?". Blev att snabbt ta en taxi till Böle för att där plocka upp Yles reporterbil och starta mot Hyvinge.

Just före presskonferensen kommer så beskedet om att den misstänkte gärningsmannen har gripits.  Efter att ha intervjuat polisen och gett in en kort rapport till tians sändning blir det då att ta sig in mot brottsplatsen. En del personer som var med om nattens händelser finns på plats.

Själv gör jag den bedömningen att jag inte vill utsätta dem för en bandad intervju. Däremot talar jag nog med dem och refererar delar av deras berättelse i Yles sändningar. Flera andra medier tänker annorlunda och kör ut dramatiska intervjuer. Vem gjorde rätt, gjorde någon fel? Något enkelt svar finns säkert inte.

Däremot lyckades en av Aamulehtis journalister få mitt blod att koka. Två tonåriga flickor kommer gråtande för att placera ut var sitt ljus vid händelseplatsen. Hon kastar sig över dem och börjar fråga om de kände offret. I artikeln beskriver hon sedan situationen så här;

"Lähelle ampumapaikkaa on tuotu kynttilöita ja ruusuja. Monet tuojista ovat nuoria, loukkaantuneiden ystäviä. Osa on niin järkyttyneitä tapahtuneesta, etteivät he halua kertoa nimeään tai suostu kuvattavaksi."

Smakfullt.
26.05.2012 kl. 19:08

Twittercensus

Har äntligen haft lite tid att titta närmare på Intellectas rapport över svenskspråkiga Twitter-konton. Mycket intressant information på Twittercensus.se. Bra analys av de olika molnen finns på Antropomorf.

Noterade också att rapporten innehållen en karta över journalister. De finlandssvenska finns i det röda molnet till vänster.

17.05.2012 kl. 21:24

Yle vs Hbl

Ingångsidorna på Hbl och Yle just nu. På den första skärmen har Hbl nio nyheter plus fyra FNB-rubriker. Samma skärmareal på Yle ger tre nyheter.

08.05.2012 kl. 23:16

svenska.yle.fi

För kring en vecka sedan kunde Svenska Yle lansera en helt ny ingångssida. Även om det ännu finns en del barnsjukdomar är den nya tekniken för första gången på länge revolutionär, mer än evolutionär. Flexibiliteten ligger nu på en helt annan nivå och för första gången någonsin är det möjligt att kombinera innehåll från flera olika håll på Yle på ett naturligt sätt. Att Yle numera har tillgång till Lehtikuvas bilder är också ett stort plus.

Den för mig största överraskningen framgår ändå inte på sidan, utan kräver ett besök i källkoden *). Allt innehåll är nämligen licensierat med Creative Commons BY-NC 1.0 (Erkännande-IckeKommersiell 1.0 Finland). Det innebär alltså att vem som helst får använda materialet på sidorna helt hur som helst, förutsatt att ursprungskällan framkommer och materialet inte används i kommersiellt syfte.

Från tidigare har bland annat Taloussanomat licencierat sina texter med Creative Commons, men med en betydligt strängare licens (Erkännande-IngaBearbetningar-IckeKommersiell 1.0 Finland). Förutom de krav som Yle ställer får alltså texterna inte heller bearbetas.

Det känns kul att jobba för ett mediehus som går i bräschen med fritt innehåll. Nu är det bara att informera så att både publik och skribenter är medvetna om saken.

*) Själv noterade jag detta i måndags och fick det sedan bekräftat via Twitter;

P.S. Min egen blogg är ju för övrigt också Creative Commons-licensierad (se övre högra hörnet), men med en lite annan licens. Själv föredrar jag Erkännande-DelaLika.

02.05.2012 kl. 19:49

Angry birds

För snart två år sedan gjorde jag mitt första radioinslag någonsin för Yles svenska nyheter. Det handlade om trenden med"casual gaming" - små, enkla mobilspel. Som exempel hade jag det lilla finländska spelföretaget Rovio, med lite på tio anställda. Peter Vesterbacka konstaterade att Angry Birds nog hade fått mycket uppmärksamhet utomlands, men att det hade varit ganska tyst i Finland.

Efter det har jag följt med Rovios framgångar och också gjort ett längre personporträtt på Vesterbacka. Det har också varit intressant att se de Angy Birds-produkter som dyker upp – bland annat brädspel, nöjesparker och läsk. I dag gick jag via Stockmann och noterade ytterligare tre nya produkter; högtalare, ballonger och usb-minnen.

Många skakade på huvudet då Rovio jämförde sig själv med Hello Kitty och Disney. Börjar bli mer och mer övertygad om att de har fel.

28.04.2012 kl. 18:54

Pryltorget

För kring en vecka sedan kunde KSF Media lansera Pryltorget i webbversion. Den nya sajten dök ändå inte upp på den mest naturliga adressen, pryltorget.fi. Istället får man surfa in på pryltorg.fi.

Det finns ändå en naturlig orsak till detta. Företaget Vihreä Kampa har registrerat pryltorget.fi redan 2005 (men verkar inte använda domänen till något). Då KSF sedan skulle börja jobba med utvecklingsarbetet var de tvungna att välja en annan adress. Den 31 augusti 2011 registrerades sedan pryltorg.fi.

20.04.2012 kl. 20:17

Vår

Våren har nått Munksnäs på allvar. För första gången någonsin torkar jag byk på egen balkong. Kul känsla.

15.04.2012 kl. 15:23

Stockmanns historik

På under en vecka har jag lyckats ta mig igenom den historik som Stockmann publicerade sina 150 år till ära. Var riktigt intressant läsning, speciellt tack vare en viss sammanflätning med Finlands historia.

Det som däremot blev och störa var en ytterst undermålig redigering. Utan att lusläsa boken snubblade jag över närmare tio slagfel. Allt från dubbla mellanslag till ord som "arrnagören" och "gemensammt". Man kan säga att historiken inte riktigt levde upp till den kvalitetskänsla som Stockmann försöker omge sig med. Har ingen minnesbild av att jag någonsin skulle ha påträffat lika många slagfel i en professionellt framställd bok. Tråkigt med slarv.

04.04.2012 kl. 22:02

Den tiden på året

Skattedeklarationen landade i postlådan i dag. Par rättelser och vips var jag skyldig staten 170 euro mindre. Lönar sig att gå igenom noggrant.

Påminns också om de fina tiderna då jag frilansade. Massor med fina avdrag då!

02.04.2012 kl. 19:56

Veckoslutsläsning

530 sidor Stockmann-historia. Det innebär 3,5 sidor per år som bolaget har existerat. Väntar med spänning på att läsa mera om Stockmanns varuhus i Jakobstad och Berghäll.

30.03.2012 kl. 19:53

Semikrislayout

Första gången som jag har noterat att Hbl kör med krislayout semikrislayout (mycket möjligt att det har hänt tidigare). Bilden för toppnyheten sträcker sig alltså över hela sidan i detta layoutalternativ. EDIT: Jens Finnäs kunde upplysa om att det här alternativet också användes i samband med valet och regeringsförhandlingarna.På J-komms seminarium för några veckor sedan kunde Hbl:s layoutchef Björn Heselius berätta om hur nya Hbl.fi byggdes upp. Det finns alltså en rad olika layoutalternativ som man kan variera emellan, beroende på situation.

Läs också mitt tidigare blogginlägg om Yles krislayout.

EDIT: Hade tidigare talat om krislayout. Visade sig att det var frågan om Hbl:s "semikrislayout". Läs Joakim Ekroos kommentar för mera info.

30.03.2012 kl. 11:19

Sociala medier

På morgonen gör man en intervju och när man kommer tillbaka till redaktionen har företaget i fråga redan hunnit tweeta om besöket. Plus i boken för Arla Ingman!

Dagen fortsätter också i SoMe:s tecken. Ska ännu intervjuas för en kandidatavhandling om hur journalister använder sociala medier.

28.03.2012 kl. 11:53

Historien om @VastraNyland

Den andra februari 2010 registrerade jag Twitter-kontot @VastraNyland. Jag hade då redan en längre tid varit störd på att det inte var möjligt att följa med Västra Nylands nyheter på Twitter. De flesta andra svenskspråkiga medier i Finland hade redan tidigare etablerat sig där.

Jag såg också till att de senaste rubrikerna från Västra Nylands webbupplaga hamnade på Twitter. Den typens saker är tämligen enkla att automatisera.

Ibland undrade jag varför tidningen inte hade något intresse av att använda Twitter. Det framgick tydligt i beskrivningen att kontot var inofficiellt. Nåväl. Den 29 december 2011 kom det sedan en kontakt. Västra Nyland vill ta över kontot.

Har här censurerat meddelandet, men inte för att det skulle innehålla något hemligt eller otrevligt. Tycker av princip att man inte ska publicera privata meddelanden som människor har skickat.

Vi korresponderade sedan med Malin och i februari, två år efter att jag hade registrerat kontot, övergick sedan kontrollen till Västra Nyland. Än så länge verkar det som om bara rubrikerna publiceras (med hjälp av det system jag byggde upp). Väntar ändå med spänning på att se om tidningen tänker börja göra något mera avancerat.

Under den tid jag var i kontroll över kontot publicerades drygt 5 000 tweets. Helt bra saldo.

Detta inlägg publicerat med tillåtelse från KSF-media.

24.03.2012 kl. 12:10

Peter "Poppe" Sjöholm.

Journalistik är jobb, studieinriktning och fritidsintresse. Skriver mest om journalistik, webben och sociala medier. Tycker också om whisk(e)y.

Inläggen oftast enligt principen brainfart; tankar snabbt ut, utan desto mera korrektur.

Nås bl.a. på fornamn@efternamn.dk

Senaste kommentarer

04.01, 19:29Musikåret 2012 av Chrisp
03.01, 08:05Kristina av niklas
19.11, 19:59Fast anställning av Peppe
24.07, 00:39Tunnel upphör av Mats
26.05, 22:20Journalistiska övertramp av bekant