Kort

Med bostadslånet kom också ett krav om att flytta en del andra tjänster till Aktia. I dag blev det alltså ett adjö till mitt kära Nordea Mastercard. Ersättningen blev ett Aktia-Visa med Mumin-motiv. Finlandssvenskt och bra.

23.03.2012 kl. 23:02

Studieframgång

Vad gör man fredag kväll efter en lång arbetsvecka? Sätter sig ner för att rita excel-grafer över sin studieframgång. Spana speciellt in de långa perioderna med få poäng (=heltidsjobb).

16.03.2012 kl. 20:53

Kod

Det är lite kul att lådan med östnyländska nyheter på Hbl.fi är förverkligad med en enkel iframe. Slutresultatet är att vem som helst kan klistra in lådan på sin egen sida.

Så här enkelt är det;

15.03.2012 kl. 21:10

Murphy

Om en sida ska kollapsa är självfallet fredag kväll den sämsta tiden. Blir dyra arbetstimmar då allting ska återställas.

Nu sköttes ändå saker bra. Nyhetsrapporteringen flyttades snabbt till en temporär blogg på en annan server. Någon gång under lördagen var sedan den normala nyhetssidan tillbaka.

Väntat med spänning på en post mortem över händelseförloppet. Var felet hos Tieto eller någon annanstans?

11.03.2012 kl. 22:20

Presenter

Enkelt sett att göra mig glad; presenter i postfacket på jobbet!05.03.2012 kl. 17:16

Innovationer

Intressant att komma tillbaka från uppdrag på VTT och märka att besökskortet automatiskt har deaktiverats (röda bottnen med void-text). Kul också att ha kameraman med sig och få ett besökskort med en bild på en överstreckad kamera.

04.03.2012 kl. 18:46

Att släppa taget

En fördel med att flytta är att man tvingas ta ställning till vad som ska sparas och vad som kan slängas. Nu kändes det till exempel att tiden var mogen för att slänga bort mina anteckningar från mina två sista gymnasieår vid Copenhagen International School. Flyttlådan med papper hade alltså åkt med från Köpenhamn till Esbo, därifrån vidare till min första lägenhet i Berghäll och ännu vidare till en lägenhet till i samma stadsdel.

En del uppsatser och arbeten sparade jag, men 98 procent fick flyga. Den största överraskningen var kanske hur mycket papper de två IB-åren hade producerat, och speciellt Maths Higher Level. Packlådan var full med papper och matematiken verkade stå för över en tredjedel.

Samtidigt blir man också lite nostalgisk. Alla gånger kändes det inte helt gemytligt med arbetsmängden som IB för med sig (speciellt om man läser matematik och fysik på higher level), men med facit i hand var det väldigt nyttigt. Jag har fått analysera Shakespeares ursprungstexter, lärt mig om avancerad rymdgeometri och debatterat vetenskapsteori. IB är en livsstil. Också tio år senare.26.02.2012 kl. 16:36

Kritisk massa

Kul med kritisk massa. På bara några dagar har plötsligt hemskt många inom bekantskapskretsen fått upp ögonen för Pintrest (mig själv inkluderat). Om utvecklingen fortsätter så här kommer Pintrest snart att snart att gasa förbi Foursquare.

Pintrest började få bred uppmärksamhet i USA hösten 2011. Under ett halvår alltså för trenden att ta fart i Finland också. Precis som på andra nyare sociala nätverk verkar det vara mycket journalister aktiva.

24.02.2012 kl. 22:16

Ibland går det lite snett

Tapiola försöker tala hippt ungdomsspråk.

20.02.2012 kl. 21:05

Full disclosure, del tre

Vi har ett nytt år och därtill har jag gjort en del utförsäljningar för att finansiera mitt bostadsköp. Det har därför blivit dags för en ny bindningsrapport.

Över lag kan väl konstatera att portföljen är tämligen konservativ, även om en stor del ändå är bundet i aktier och aktiefonder. Inte speciellt mycket tillväxt, men flera bra dividendbetalare.

Aktier (från största innehav till minsta);

 • Orion B
 • Wärtsilä
 • Stockmann B
 • Basware
 • Lassila & Tikanoja
 • Amer Sports A
 • Aktia A
 • Comptel
 • Nordea Bank
 • Trainers House

Fondandelar (från största innehav till minsta);

 • ODIN Norden
 • East Capital Baltic
 • East Capital Turkish
 • East Capital Eastern Europe
 • East Capital Balkan
 • Aktia Corporate Bond+ B

Förtroendeuppdrag;

 • Kurator, Studentorganisationen vid Svenska social- och kommunalhögskolan rf
 • Styrelsemedlem, Understödsföreningen för Studentorganisationen vid Svenska social- och kommunalhögskolan rf
 • Styrelsemedlem, Svenska Studerandes Intresseförening
 • Förvaltningsrådsmedlem, HUS Gruppen
 • Delegationsmedlem, Helsingforsregionens studentbostadsstiftelse (HOAS)

Se också tidigare bindningsrapporter; 24.8.2011, 27.8.2010. Jag förbinder mig fortsättningsvis till Dow Jones Codes of Conduct gällande handel med värdepapper (mer om det i rapporten från 24.8.2011).

18.02.2012 kl. 11:21

Bostadslån

Känns lite sjukt att läsa Taloussanomats utredning över vad bankerna tar ut för marginal på bostadslånen. I Helsingfors ligger marginalerna på 0,8 till 1,1 procent och ska dessutom vara på uppgång. Själv fick jag 0,65 procent från Aktia (nedförhandlat från 0,75 procent), genom att koncentrera mina finanstjänster dit. Nordea konstaterade att de inte kan komma så långt emot och Handelsbanken tog två veckor på sig att svara. Aktia var alltså ett tämligen enkelt val.

Själva lånet är delat i två jämnstora delar — ena med fast ränta i tio år och den andra med tre månaders Euribor med ett räntetak. Att binda räntan i tio år till 3,14 procent (2,49 procent + marginal) kan låta lite dyrt med rådande ränteläge, men gör det ändå enklare att sova om natten. Så ska man också komma ihåg att bara för drygt tre år sedan låg Euribor-räntorna på över fyra procent.

Den andra delen har ett treårigt lånetak på 2,1 procent. För det betalar vi 0,3 procent extra (0,95 procent totalt). Med nuvarande ränteläge kommer vi troligen att förlora på räntetaket. Det är ändå en helt skön försäkring att ha.

Amorteringarna börjar ticka från och med 10 mars. Så får man väl hålla på och betala i över 20 år framåt...

17.02.2012 kl. 20:37

Minne

Så har jag lett mitt livs första minnesstund. Fin tillställning och bra stämning. Blev första gången som nya Soc&kom flaggar på halv stång. Vila i frid, Netta.

14.02.2012 kl. 16:28

BRU-HEL

Sista eftermiddagen i ett snöigt Bryssel. Hört rykten om 300 euros månatliga elräkningar på grund av kylan. Det är dyrt att värma sina hem om det bara finns enkla glas i rutorna.

Spännande också med kontrasterna i Bryssel. Gamla hus i tegel kontra alla EU:s glaspalats.

04.02.2012 kl. 15:27

Storolyckor

Bra funktion av HNS med information på Twitter. Vi behöver mera sånt i Finland.

Samtidigt känns det lite konstigt att sitta i Bryssel och kommentera trafikläget i Finland. Nåjo. Globalisering och allt det där.

03.02.2012 kl. 15:56

120 grader

Dagen började med en 120-graders propagandafilm om EU och fortsätter nu med presentation av Anneli Pauli. Rubriken är "Innovation Union".

03.02.2012 kl. 10:58

Peter "Poppe" Sjöholm.

Journalistik är jobb, studieinriktning och fritidsintresse. Skriver mest om journalistik, webben och sociala medier. Tycker också om whisk(e)y.

Inläggen oftast enligt principen brainfart; tankar snabbt ut, utan desto mera korrektur.

Nås bl.a. på fornamn@efternamn.dk

Senaste kommentarer

04.01, 19:29Musikåret 2012 av Chrisp
03.01, 08:05Kristina av niklas
19.11, 19:59Fast anställning av Peppe
24.07, 00:39Tunnel upphör av Mats
26.05, 22:20Journalistiska övertramp av bekant