Presskonferens

På dagens program stod bland annat EU-kommissionens dagliga presskonferens. På dagens agenda stod pip-silikonimplantaten. Fyra säkerhetscheckar hittills idag.

02.02.2012 kl. 17:11

Bryssel

Bjudresa till Bryssel, med ett gäng från Finlands Innovationsjournalister. Det lönar sig helt klart att bevaka innovationer.

Tidigare i morgon morgonkaffe med Calle Haglund och nu presstjänsten på gång. Senare bland annat Kommissionen och Finlands EU-represenation.

Annars bra hotell, men inget trådlöst närverk på rummen. Går man till lobbyn finns det nog, för sju euro per timme.

02.02.2012 kl. 11:59

Svenska Yles nya direktör

Det är lite kul att gräva fram gamla tweets, med anledning av dagens utnämning vid Svenska Yle.
Väntar med spänning på att se hur Marit kommer att börja forma verksamheten. Yle har mycket potential och den här utnämningen kan föra mycket gott med sig.
31.01.2012 kl. 14:45

Diskmaskin

Efter att ha diskat för hand i rätt många år känns det skönt att äntligen äga en lägenhet med diskmaskin.Lägenhetens första ägare (huset byggt 1955) verkar också vara en intressant person, som tydligen har byggt 40 hus i Munksnäs. För att citera Finlands nationalbiografi;

Häntä pidettiin suomenkielisenä nousukkaana ruotsinkielisten hallitsemalla teollisuussektorilla, ja etenkin pääkaupungin ruotsinkielinen päälehti oli poikkeuksellisen kiinnostunut Aarnion yritystoiminnan onnistumisista ja epäonnistumisista.
28.01.2012 kl. 20:08

Spam

Ett ensamt skräpmeddelande har i dag lyckats ta sig igenom mitt spamfilter. Kan bero på att filtret inte är tränat på att radera meddelanden som handlar om ukrainska glasspinnar.

Wooden sticks for ice cream, Medical sticks & sticks for coffee.. (Birch, alder) every 50 pcs in bundle
Origin - Ukraine
Size: 94x10x2 50 pcs in bundle
Size 114x10x2 50 pcs in bundle
Size 94x17/11x2 50 pcs in bundle
Size 150x16x2 50 pcs in bundle

27.01.2012 kl. 14:39

Vuxenpoäng

Vuxenpoängen bara rasslar in på kontot. 40 kvadratmeters hyreslägenhet i Berghäll byts ut med egen lägenhet på 72 kvadratmeter i Munksnäs.

26.01.2012 kl. 20:38

©

Ser man till Upphovsrättskommissionens sammansättning är det ingen överraskning att det kommer en del förslag från gruppen som kan ses som extrema. I dagens utlåtande.

Kommissionen vill bland annat ge domstolar rätt att idka förhandscensur mot webbsidor som bryter mot upphovsrätt. Följande formuleringar är tämligen talande.

Behovet av att ändra bestämmelserna har ökat i och med att allt fler webbtjänster som riktar sig till den finländska marknaden är stationerade utomlands. Genom bestämmelsen kunde man också minska den olagliga fildelningens konsekvenser för upphovsmän och konsumenter, samt få dem att använda sig av lagliga tjänster.

Sidor som eventuellt bryter mot upphovsrätt ska alltså inte åtgärdas i de land där de är verksamma. Istället ska man bygga upp ett system som kontrollerar all trafik som går in och ut från Finland. Problemen med domänen piraattilahti.fi visar hur svårt det är att upprätthålla censursystem.

Så undrar jag vad "den olagliga fildelningens konsekvenser" för konsumenterna är. Formuleringen låter ytterst lustig efter alla misslyckade försök med lagliga lösningar som kväver sig själva med DRM (Digital Rights Management - system som kontrollerar spridning av digitalt material).

24.01.2012 kl. 23:05

Papperstidning

Min pressöversikt i 12:ans radionyheter verkar ha skapat förvirring i den grad att Åbo Underrättelser går ut med ett meddelande på Facebook;

Det lär ringa folk till ÅU i dag som undrar var deras tidning är, efter att de på radion hört talas om "Torbjörn Kevins ledare". Den finns - men på vår webbsida! Ryktena om en papperstidning i dag är alltså överdrivna. /Jean

Hade alltså varit bra att poängtera att det handlar om en webbledare.
23.01.2012 kl. 12:59

Safety first?

Finska Yles huvudnyhetssändning i tv försenades i dag med fem minuter på grund av en mindre brand. Å ena sidan har jag förståelse för att säkerheten ska komma först, men jag har samtidigt varit med och köra ut sändningar samtidigt som brandalarmet skriker i bakgrunden (på den tiden jag promptrade Tv-nytt — det vill säga skötte den textrulle som nyhetsuppläsaren läser från). Då lekte sändningspersonalen och klippte in eldlågor i studiobilden. Ja, journalister har svart humor.

22.01.2012 kl. 00:05

"Yles webbexpert"

Nåja. Åter en ny titel att lägga in på visitkortet. Intervjuas i Yle-programmet Obs om presidentvalet och sociala medier och kallas där "Yles webbexpert". Tack för det!

Inslaget i sin helhet finns på Arenan.

21.01.2012 kl. 15:30

Vem är Kim Dotcom?

Kärt barn har många namn och det gäller åtminstone Kim Dotcom, mannen bakom den misstänkta piratsidan Megaupload. Det amerikanska justitiedepartementet kallar honom "Kim Dotcom, aka Kim Schmitz and Kim Tim Jim Vestor", men själv använder har ofta "Kimble".

Lite intressant är att det förekommer obekräftade uppgifter om att herr Dotcom också skulle ha ett finskt medborgarskap. Nyhetsbyrån AP talar till exempel om ett dubbelt finsk-tyskt medborgarskap. En artikel i New Zealand Herald konstaterar också att han flaggar finskt vid sitt hus i Nya Zeeland.

I justitiedepartementets pressmeddelande (Google Cache) om att Megaupload stängs listar nog nationaliteterna på de sex övriga misstänkta, men med herr Dotcom konstaterar de bara att han är bosatt i Hong Kong och på Nya Zeeland.

Ånnu intressantare blir det om man kör en sökning på efternamnet "Dotcom" i Befolkningsregistrets namndatabas. "Under 5" personer har namnet Dotcom. Skulle det ha varit noll hade det framgått. Resultatet innebär alltså att det finns en till fyra Dotcom i Finland. Däremot är det inget bevis för att Kim Dotcom skulle vara finländsk medborgare. Detta eftersom "befolkningsdatasystemet innehåller basuppgifter om finska medborgare samt om utländska medborgare som är stadigvarande bosatta i Finland".

Mera bakgrund på Dotcom finns t.ex. i en artikel på Cnet.

EDIT: Mera info från Mikko Hyppönen;

20.01.2012 kl. 00:29

Rättelser

Iltalehti har i dag rättat den artikel som nämns i föregående blogginlägg. Åtta dagar från fel till rättelse.

19.01.2012 kl. 22:30

Kvällstidningsjournalistik

Iltalehti lyckades med ett riktigt bottennapp i dag. I över en timme fick den bifogade artikeln ligga ute på webben, utan att någon på tidningen märkte. Hundhuvud alltså till hela redaktionen och inte bara till den enskilda redaktören.

Till saken hör att Iltalehti bara tog bort artikeln då felet upptäcktes. För under en månad sedan prickades Nya Åland av Opinionsnämnden för Massmedier för att göra precis samma sak. Det räcker alltså inte att ta bort felaktiga texter på webben. De ska rättas.

Iltalehtis artikel;

"Putkonen unohti Haaviston puolueen

Perussuomalaisten Matti Putkonen piti radio-ohjelmassa vihreiden Pekka Haavistoa kokoomuslaisena.

Radio-Suomen Ajantasa -ohjelmassa keskiviikkoaamuna perussuomalaisten vaalityömies Matti Putkoselle sattui harmillinen lapsus. Hän piti Sauli Niinistöä Haaviston puolueen puheenjohtajana.

Ohjelmassa on vaalitentissä vihreiden Pekka Haavisto ja Putkonen esitti hänelle puhelimitse kysymyksen.

Juontaja Totti Toivonen: No niin, nyt otetaan tällainen yllätyspuhelu. Me olemme miettineet tunnettua henkilöä esittämään kysymyksen presidenttiehdokkaalle. Meillä on puhelimessa on perussuomalaisten työmies ja hän on semmoinen kuin Matti Putkonen. Hyvää huomenta. Mitä haluaisitte kysyä presidenttiehdokas Pekka Haavistolta?

Putkonen: Ensinnäkin Pekka, voisimmeko sinutella toisiamme?

Haavisto: Voimme, voimme, terve Matti, hyvää huomenta.

Putkonen (lukee paperista): EU:n yksipuoliset ilmastopoliittiset linjaukset päästökauppoineen ovat tuhoamassa hyvinvointimme rahoittajan, teollisuuden, kilpailukyvyn. Puolueenne puheenjohtajan Niinistön käsityksen mukaan liian korkeat palkat ovat vieneet teollisuutemme kilpailukyvyn eikä yksipuoliset ilmastopoliittiset maksurasitteet. Tuetteko mahdollisena presidenttinä puheenjohtaja Niinistön linjausta, joka merkitsisi 15-20 prosentin palkka-aletta teollisuutemme kilpailukyvyn palauttamiseksi.

Haavisto on kaksi sekuntia hiljaa kysymyksen jälkeen ja vastasi Putkoselle mainitsematta sanallakaan Putkosen lapsusta."

18.01.2012 kl. 18:15

Pinsamt

Mitt populäraste tweet genom tiderna (tack Jyrki Kasvi m.fl. för retweet) och så lyckades jag självfallet få med ett slagfel. Det första kommatecknet borde alltså vara ett kolon.

16.01.2012 kl. 14:47

Mediakupp

Priset för dagens mediakupp går till Axel "Paradise Oskar" Ehnström. I samband med dagens valdebatt skulle han framföra sin Eurovisionslåt åt Paavo Väyrynen (alla kandidater hade önskat ett musikstycke). Annars allt väl, men han Oskar hade en tvåa tejpad på gitarren. Pekka Haavistos kampanjnummer, alltså. Nu har jag inte checkat med producenterna, men jag utgår från att tvåan inte fanns på gitarren under genrepet.

Tweetade om saken och fick nio retweets. Tror det är personligt rekord.

För övrigt var debatten svår att se på på grund av problem med Yle Arenan. Flera andra lär också ska ha upplevt samma. Minus i boken till min arbetsgivare.

11.01.2012 kl. 00:02

Peter "Poppe" Sjöholm.

Journalistik är jobb, studieinriktning och fritidsintresse. Skriver mest om journalistik, webben och sociala medier. Tycker också om whisk(e)y.

Inläggen oftast enligt principen brainfart; tankar snabbt ut, utan desto mera korrektur.

Nås bl.a. på fornamn@efternamn.dk

Senaste kommentarer

04.01, 19:29Musikåret 2012 av Chrisp
03.01, 08:05Kristina av niklas
19.11, 19:59Fast anställning av Peppe
24.07, 00:39Tunnel upphör av Mats
26.05, 22:20Journalistiska övertramp av bekant