Tuffa byråkrater

Bakom tråkiga rubriker på pressinbjudningar kan det dölja sig de mest intressanta nyheter. Statens revisionsverk ville till exempel i dag berätta om att "it-projekten inom social- och hälsovården bara har haft en lokal inverkan". Visade sig sedan att de ville berätta om hur Social- och hälsovårdsministeriet och Tekes har misslyckats i sin stödpolitik (Yles nyhet).

Det var verkligt hårda ord som tjänstemännen vid revisionsverket använde. Påföljden blev att en utomstående tjänsteman började härja och avbryta presentationen. Det fick den föredragande tjänstemannen att vända sig om och leverera en verbal bomb;

Jag talar nu. Om du har något att säga är det bara att sammankalla till en egen presskonferens.

Efter det var alla från revisionsverket noga med att betona att evenemanget var en pressträff. "Har någon av medierepresentanterna några ytterligare frågor", och så vidare.

10.01.2012 kl. 18:53

Elisagate

Elisa var i dag tvungna att blockera The Pirate Bay och flera andra sidor, efter ett krav från Utsökningsverket. Kravet bygger på en dom som föll i tingsrätten, men som Elisa har överklagat.

Problemen är flera. Åtgärderna kan ses som förhandcensur, de drabbar också en mängd material som delas fullständigt lagligt, rättsäkerheten lider och därtill är det enkelt att ta sig runt blockaden.

Speciellt frågan om rättssäkerhet är viktig. Nu har en lång lista domäner svartlistats, utan att ägarna har haft möjlighet att uttala sig. Det visade sig också att en av domänerna, piraattilahti.fi, först innehöll information om den föreslagna SOPA-lagstiftningen i USA och senare började spegla Electronic Frontier Finlands sidor. Blocklistan innehöll alltså gammal information med den påföljden att politiskt material censurerades.

Metoderna att komma runt beslutet är också många. Det finns flera plugins för Firefox som kan ta emot The Pirate Bay via en proxyserver, IFPI glömde också att blockera thepiratebay.ee och därtill har någon i dag öppnat piraattilahti.org som automatiskt kör trafiken via en proxyserver. Piraattilahti.org är för övrigt registrerad av "Antti Kotiloinen", en felstavning av Antti Kotilainen, verksamhetsledare för Upphovsrättens informations- och övervakningscentral.

EDIT: Med tanke på EU-domstolens beslut (pdf) om att den här typens filter är olagliga, utgår jag från att Elisa nog kommer att få rätt i högre rättsinstans.

09.01.2012 kl. 20:28

Året som gick

2011. I hardly knew ya.

Personligt
Nytt år och ny lägenhet. Flytten var den enklaste möjliga — en dörr till höger på samma våning. En del målning och inredningsarbete. Donerade också wikileaks.fi till Piratpartiets ungdomsorganisation.

Yrkesmässigt
Blev både nyheter på webben och i radio i år. Att ansvara för utrikesbevakningen på webben (Yles snabbaste medium) då terrordådet i Norge inträffade var tämligen tungt. Blev tio arbetsdagar i sträck. Hösten gick sedan åt till att bevaka ekonomi och då speciellt eurokrisen. En hel del nätattacker också.

Studiemässigt
34 studiepoäng, vilket är dubbelt mera än året innan. Kandidatavhandlingen också inlämnad och godkänd. Planen var att bli färdig pol.kand. 2011, men några kurser blev ändå och släpade.

Föreningsmässigt
Ordförande för Svenska Studerandes Intresseförening. Mycket handlade om städa bordet och bygga för framtiden. På agendan stod bland annat Studentbladets 100 år, byte av annonsförsäljare, flytt och stadgearbete. Blev också kurator för StudentOrganisationen vid Svenska social- och kommunalhögskolan och skötte därtill ett par andra förtroendeuppdrag.

2012
Pol.kand.

Se också 2010 års krönika.

01.01.2012 kl. 21:08

Årets sämsta aktier

Tänk dig att du den första januari hade köpt aktier i mjukvaruföretaget Ixonos. Du har i så fall gjort en av årets sämsta affärer. Bland alla bolag på Helsingforsbörsen har Ixonos dykt allra mest, hela 68 procent. Av en ursprunglig insats på 1000 euro skulle bara 320 euro finnas kvar. En investering i Tiimari hade nästan varit lika dålig. Med ett minus på 66 procent kommer Tiimari som tvåa på Helsingforsbörsens förlustlista.

Det hjälper heller inte att undvika småföretag. På Large Cap-listan hittar man också två bolag som tappat över 60 procent av sitt värde — Talvivaara och Outokumpu. På hela Large Cap finns faktiskt inga bolag vars kurs har stigit i år. Bland småföretagen finns det ändå bolag som har lyckats gå emot trenden. Bäst är Yleiselektroniikka med plus 70 procent, följt av Revenio på plus 60 procent.

Ser man på börsen som helhet har det nog varit ett dystert år. Hex-index slutar 30 procent på minus. Det har ändå varit turbulenta tider, speciellt under hösten. Med is i magen och vältajmade affärer har det definitivt varit möjligt att göra pengar på börsen.

Mera siffror fås via Kauppalehtis börsstatistik.

30.12.2011 kl. 23:40

Vanliga dödliga

"Formgivning och design. Orden som andas värdighet och elegans för tankarna till Tapio Wirkkalas vackra glasföremål och Eero Aarnios futuristiska stol Åskbollen. Alltså något som vi vanliga dödliga knappast har råd med."
- S-gruppens tidning Samarbete

Är det sådant där som går hem bland S-gruppens kunder? Äckligt påklistrade försök att identifiera sig med sina läsare som samtidigt nedvärderar dem? Eller är det faktiskt så där som kunderna tänker?

30.12.2011 kl. 21:12

Finlandssvenska journalister

Tidigare under månaden publicerade tidningen Journalisti en artikel om finlandssvenska journalister som tweetar. Att en facktidning skriver att jag är "allmänt betraktad som Ankdammens twitterguru" känns ju lite kul, men det faktiskt intressanta var artikelns bildsättning. Jens Finnäs (alter ego Dataist) hade sammanställt en nätverksgraf på basis av min twitter-lista över finlandssvenska journalister.

Sylvia Bjon väcker alltså mest intresse inom journalistkåren, följd av Peppe Öhman, Andrea Svanbäck, Antti Koivukangas, Micke Hindsberg och undertecknad.

30.12.2011 kl. 18:21

Dagen

  • Yle körde ut min nyhet om arbetsgivare som tvingar anställda att bryta kontakten med människor som lämnar bolaget. Stor genomslagskraft på Twitter - 39 tweets och retweets, plus tillhörande diskussion. Också en viss debatt på Facebook och LinkedIn.
  • E-posten plingade till med ett tips om ett möjligt miljöbrott och korruption.
  • Jobbade med en nyhet om nätbanker
  • Ställde upp på en intervju för Sveriges Radio gällande presidentvalet i Finland och hur sociala medier påverkar. Ska till Sisuradio, så det blev både på svenska och finska.

Nyhetsjournalistik. Spännande grejer.

EDIT 30.12: Nu 51 tweets och retweets.

29.12.2011 kl. 22:04

Fyrk finns

Det är alltid kul då man får brev på posten om att man har pengar på kommande. Denna gång var det fondbolaget Seligson som meddelade att jag ska få 0,20 euro.

Pengarna är alltså min andel i ett massåtal som väckts mot det amerikanska telecombolaget Worldcom. "Med åtalet sökte aktieägarna kompensation för de förluster som hade förorsakats av avsiktligt kriminellt agerande av bolagets tidigare ledning."

Det var redan den andra utbetalningen (föregående kom för några år sedan och var ungefär en lika stor summa). Det kan också vara mera pengar på kommande!

27.12.2011 kl. 15:24

Design-jul

Tapio Wirkkalas klassiska Paperbag (Rosenthal studio-line, 1977) och två Glencairn whisky-glas (Glencairn Crystal, 2001). Klassisk finländsk design och modern skotsk.

26.12.2011 kl. 17:28

Yles logo

Yle meddelade i dag att bolaget får en ny logo. Mitt första intryck är helt positivt – det börjar vara dags för en förnyelse.,Samtidigt kommer jag ändå direkt att tänka på Nelonens nuvarande logotyp. Det är fascinerade att se dem bredvid varandra. Mycket likheter, men samtidigt mycket olikheter. Yles mjukare logotyp ger ett mera sympatiskt intryck.

Blir samtidigt kul att se hur Yles marknadsföringsavdelning kommer att resonera. För tillfället är instruktionen att skriva "YLE" (något som journalisterna inte gör, språkvårdens rekommendation att använda "Yle" slår högre) i och med att namnet är skrivet med versaler i logotypen. Har svårt att tro att den nya rekommendationen kommer att vara hela namnet med gemener. 
19.12.2011 kl. 22:30

Öppenhet, del två

Jag har nu testat på ett fjärde kandidattest inför riksdagsvalet; Yles Valkompass. Intressant är att jag den här gången fick Lipponen som etta. Fyra kandidattest har alltså gett fyra olika personer i topp (se tidigare inlägg för övriga resultat).

Hela topp trean i Yles test är Paavo Lipponen, Eva Biaudet och Paavo Arhinmäki.

Efter en del övervägande lutar jag nästan mot att MTV3:s test känns bäst. Har tidigare varit lite negativt inställd till tester som använder en glidande skala (i stället för fem alternativ). I och med att presidentvalets frågor mera handlar om värderingar fungerar det bättre nu.

16.12.2011 kl. 08:45

Partybloggen

Dagens program var Finlands bank. Först presskonferens med bankens senaste prognos (det går sämre nästa år) och senare bakgrundsinformation och middag.

Bakgrundsinformationen bjöd på intressanta nedslag i bankens 200-åriga historia (världens fjärde äldsta centralbank), bland annat om krisen i Finland på 1970-talet samt om omhändertagandet av Skopbanken.

Den vegetariska huvudrätten var modigt nog tofu. Riktigt lyckad sådan, dessutom.16.12.2011 kl. 00:08

Studentbladet 100

Livet börjar äntligen återvända efter Studentbladets 100-årsjubileum i fredags. Lördagen sov jag så gott som hela dagen. Otroligt fin fest, fina festdeltagare och fina diskussioner. Kul var också att få ansikte på många namn som man varit i kontakt med i olika sammanhang. Tack till alla som var med på festen och tack till alla arrangörer!

Jag har nu också ansökt om ständigt medlemskap i Pro Studentbladet, helt i enighet med vad jag lovade under middagen.

Fotograferade också för första gången på länge, däremot med Studentbladets kamera och inte min egen. Slutsats: Canons kit-lens var ännu sämre än jag kom ihåg. Började också klia i fingrarna att själv uppgradera min egen 50 mm f1.8 II. Objektiv med fast brännvidd ("prime") ska det vara!

11.12.2011 kl. 15:52

Öppenhet

Flera debattörer har efterlyst öppenhet från journalister i den politiska debatten. Själv har jag också bloggat under rubriken Objektivitet eller transparens?. Jag kommer därför att publicera mina resultat i presidentvalets kandidattest.

Hbl:s kandidattest

Eva Biaudet, Paavo Lipponen, Pekka Haavisto

HS kandidattest

Pekka Haavisto, Paavo Arhinmäki, Eva Biaudet

För övrigt anser jag att HS test kändes bättre. Hbl:s test överraskade också med att fråga efter e-postadress och ett slagfel, "Globaliseringen är på 10–15 [sic.] års sikt ett hot mot den nordiska välfärdsmodellen."

EDIT: Ännu en uppdatering med resultaten från MTV3:s test.

MTV3:s kandidattest

Sauli Niinistö, Pekka Haavisto, Eva Biaudet

Intressant med MTV3:s test var att resultaten uppdateras i realtid. Det medför en risk att man försöker optimera sina svar, för att få det resultat man är ute efter. Intressant för egen del var att Sari Essayah länge var på en andra plats, men rasade ner till en fjärde plats då de sista frågorna handlade om EU.

11.12.2011 kl. 15:04

Twitter 4.0

Och så har Twitter förnyats. Känns lite ovant, men första intrycket är definitivt att sidan har blivit proffsigare. Däremot verkar mycket ha blivit långsammare.

08.12.2011 kl. 22:40

Peter "Poppe" Sjöholm.

Journalistik är jobb, studieinriktning och fritidsintresse. Skriver mest om journalistik, webben och sociala medier. Tycker också om whisk(e)y.

Inläggen oftast enligt principen brainfart; tankar snabbt ut, utan desto mera korrektur.

Nås bl.a. på fornamn@efternamn.dk

Senaste kommentarer

04.01, 19:29Musikåret 2012 av Chrisp
03.01, 08:05Kristina av niklas
19.11, 19:59Fast anställning av Peppe
24.07, 00:39Tunnel upphör av Mats
26.05, 22:20Journalistiska övertramp av bekant