Journalistiska övertramp

26.05.2012 kl. 19:08
I dag lite efter sju ringde telefonen. "Skottdrama i Hyvinge i natt. Åtminstone en död. Gärningsmannen på fri fot. Presskonferens klockan nio. Kan du ta dig dit?". Blev att snabbt ta en taxi till Böle för att där plocka upp Yles reporterbil och starta mot Hyvinge.

Just före presskonferensen kommer så beskedet om att den misstänkte gärningsmannen har gripits.  Efter att ha intervjuat polisen och gett in en kort rapport till tians sändning blir det då att ta sig in mot brottsplatsen. En del personer som var med om nattens händelser finns på plats.

Själv gör jag den bedömningen att jag inte vill utsätta dem för en bandad intervju. Däremot talar jag nog med dem och refererar delar av deras berättelse i Yles sändningar. Flera andra medier tänker annorlunda och kör ut dramatiska intervjuer. Vem gjorde rätt, gjorde någon fel? Något enkelt svar finns säkert inte.

Däremot lyckades en av Aamulehtis journalister få mitt blod att koka. Två tonåriga flickor kommer gråtande för att placera ut var sitt ljus vid händelseplatsen. Hon kastar sig över dem och börjar fråga om de kände offret. I artikeln beskriver hon sedan situationen så här;

"Lähelle ampumapaikkaa on tuotu kynttilöita ja ruusuja. Monet tuojista ovat nuoria, loukkaantuneiden ystäviä. Osa on niin järkyttyneitä tapahtuneesta, etteivät he halua kertoa nimeään tai suostu kuvattavaksi."

Smakfullt.
Kommentarer (1)
Hesaris journalister betedde sig ganska likadant i samband med familjemordet i helsingfors. som första med kännedom om adressen var de ganska onödigt gåpåiga. Visserligen inte mot tonnåringar, men ändå. Samma stil.
bekant26.05.12 kl. 22:20

Peter "Poppe" Sjöholm.

Journalistik är jobb, studieinriktning och fritidsintresse. Skriver mest om journalistik, webben och sociala medier. Tycker också om whisk(e)y.

Inläggen oftast enligt principen brainfart; tankar snabbt ut, utan desto mera korrektur.

Nås bl.a. på fornamn@efternamn.dk

Senaste kommentarer

04.01, 19:29Musikåret 2012 av Chrisp
03.01, 08:05Kristina av niklas
19.11, 19:59Fast anställning av Peppe
24.07, 00:39Tunnel upphör av Mats
26.05, 22:20Journalistiska övertramp av bekant